Anasayfa » Genel » Dini Bilgiler » Namaz Kılarken Sıkça Yapılan Hatalar ?

Namaz Kılarken Sıkça Yapılan Hatalar ?

Namaz Kılarken Sıkça Yapılan Hatalar

Her Müslüman Allah (c.c)nin bize emir kıldığı namaz ibadetini yapmak ile yükümlüdür. Bu sebeple sıkça yaptığımız bir ibadette bazı ufak tefek hatalar olabilmesi muhtemel olduğu gibi bunun tekrarlanması hatalı ibadet etmenin nedeni olacaktır. Gelin hep birlikte namaz kılarken sıkça yapılan hataları inceleyelim. Allah kıldığımız ve kılacağımız namazları kabul eylesin…

Namaz Kılarken Bakışları Kaldırmak:

Namaz kılarken konsantrasyonumuzun dağınık olması ve namaz ibadetimize doğru odaklanmamış olduğumuz anlarda farkında olmadan camide cemaat içerisinde veya evde bireysel ibadetimizi yaparken birçoğumuzun bakışları farklı noktalara yöneldiğini anlayabilir ya da farkında olmadan yapabiliriz. Bu çok yanlış bir durumdur zira namaz kul ile Allah arasında ki en iyi iletişim kurma aracıyken dikkatimizi bu denli dağıtmamız ibadetimizi doğru bir şekilde yerine getirmemize engel olmaktadır. Bu sebeple namaz kılarken dünya ile alakalı uğraşlarımızı unutmalı ve tüm dikkat ve konsantrasyonumuzu namaza odaklamalıyız.

Namazda Sağa Sola Bakmak:

Genellikle camide cemaat içerisinde namaz kılarken sıkça yapılan hatalardan bir tanesidir. Kişi namaz ibadetini gerçekleştirirken sağında veya solunda bulunan Mümin kardeşlerine bakmamalı başı secdeye bakmalıdır. Zira sağa ve sola bakmak namaz ibadetimiz için konsantrasyonumuzu dağıtabilir. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s) bu konu ile alakalı şöyle bir sözü vardır. Kişi namaz esnasında sağına veya soluna bakıyor ise ‘Bu kulun namazından bir miktarını Şeytanın kapıp aşırmasıdır’ şeklinde buyurdu.

Namazı Hızlı Kılmaya Çalışmak:

Genelde çalışan kişilerin sıkça düştüğü hatalardan birisi olsa da birçok insan bu hataya düşebilir. Dünyevi işlerimiz veya farklı nedenlerden ötürü namaz ibadetimizi aceleye getirmeye çalışmak veya hızlıca yerine getirip bitirmek çok yanlış bir davranıştır. Kulun Allah ile iletişim yolu olan namaz ibadetini bu denli yok sayıp hızlıca oldubitti şekline getirmesi Allah tarafından kılınan namazın ne kadar kabul olacağı akılları kurcalamalıdır.

Secde de Burnu Yere Değirmekten Kaçınmak:

Bir rivayette ‘yedi kemik (yedi uzuv) üzerinde secde etmek ile emrolundum. Bunlar; Alın burunu eliyle işaret etti böylece (Alın ve burun 1 sayıldı.) iki el, iki diz ve iki ayağın parmak uçları yere değecek şekilde. ’ Bu sebepledir ki namaz kılarken yere burnumuzu değirmekten kaçınmamalı aksine tüm uzuvlarımızın secde ettiğimiz esnada bize emredildiği şekilde yere değmesine gayret göstermeliyiz. Unutulmamalı ki : Bize yaratana şükür ve en yakın ibadet anımız secde ettiğimiz andır.http://www.cennetinbahcesi.com

     İmam ile Yarışmak veya Onunla Birlikte Hareket Etmek:

İmam bize kıldığımız namazda öncülük eden kişi olduğundan ötürü onunla yarış içerisine girmemeli secdeden ondan önce kalkmamalı veya onunla birlikte hareket etmek için çabalamamalıyız. EbûHüreyreradıyallahuanh’den rivayet edildiğine göre‘Sizden biriniz, imamdan önce başını (rüku veya secdeden ) kaldırdığında, başını Allah-u Teâlâ’nın merkep başına veya merkep suretine çevirmesinden korkmuyor mu ?’

Secde de Kolları Yere Yapıştırmak:

Camiye namaz kılmaya gittiğimde en sık gördüğüm yapılan hatalardan birisidir diyebilirim. Namaz kılarken secde esnasında yapılması gereken doğru hareket eller yere temas etmeli ve dirsekler yere değmeyecek şekilde yukarıda olmalıdır. Konu ile ilgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s) bir sözünde şöyle buyurmuştur : ‘Sizden biriniz secde ettiği vakit ellerini köpeğin döşediği gibi döşemesin, uyluklarını bitiştirsin’ şeklinde buyurmuştur.

Rükûda Yeterince Eğilmemek:

Hz. Aişe’den gelen bir rivayete göre Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s)şöyle buyurmuştur :

Rükû’a varıldığında başını ne kaldırır, ne de eğerdi, bu ikisi arasında bir ölçüde tutardı. Rükû’dan başını kaldırdığında, iyice doğrulup ayakta durmadıkça secde yapmazdı. Secdeden başını kaldırınca, iyice oturmadan ikinci secdeyi yapmazdı.

Bir önceki yazımız olan Batı dinler tarihinde islam başlıklı makalemizde batı, batı dinler tarihinde islam ve dinler hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Mekruh Nedir ? Namazın Mekruhları Nelerdir?

Bir önceki yazımız olan VELAYET-İ FAKİH; TÜM MUSTA’ZAF VE MÜSLÜMANLARIN İMAMI VE REHBERİDİR!.. başlıklı makalemizi …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.