Anasayfa » Genel » Dini Bilgiler » Hz. Muhammed Evlilikleri Ve Nedenleri

Hz. Muhammed Evlilikleri Ve Nedenleri

Hz. Muhammed Evlilikleri Ve Nedenleri

Herkesin bildiği üzere evlilik sünnettir. Yalnız yaşamanın zor olması hasebiyle erkeğin ve kadının hayatları kolaylaşsın diye evlilik ortaya çıkmıştır. Bilindiği üzere İslam ahlakında birden fazla evlilik yapılabilir. Hatta yüce kitabımız Kuran’ı Kerim’de bu sınır4 olarak verilmiştir. Ancak aynı ayette ‘Sizler için en hayırlısı tek eştir.’ diye de buyrulmuştur. Ancak bazı kimselere bu konuda Efendimiz’i suçlamakta ve onun neden çok evlilik yaptığını ileri sürmektedir. Peki, Hz. Muhammed’in evlilikleri ve nedenleri nelerdir? Ancak göz ardı edilen husus o zamanın şartlarıdır. Yani kadınların diri diri toprağa gömüldüğü çağda Efendimiz onlarla evlenerek onları koruma altına almıştır.

Bu evliliklerin başka bir sebebi de Hz. Muhammed (S.A.V.)erkekleri bilinçlendirmekle yükümlü olduğu gibi kadınları bilinçlendirmekle de yükümlüdür. Ancak bunu bir erkek olarak yapması dinimizce uygun olmadığından bunu yapabileceği en güzel yöntem eşleri aracılığıyla anlatmasıdır. Bu durum tek bir eşle yapılsa birçok sorun ortaya çıkacaktı. Örneğin genç bir kız gelip orta yaşta bir bayana soru sormaya utanacak veya yaşlı bir kadın gelip genç bir hanıma soru sormaktan çekinecektir. İşte bu nesil ayrımını ortadan kaldırmakta başka bir amaçtır. Buda Hz. Muhammed evliliklerinin başka bir amacıdır.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.)’in çok evlenmesinin amacından biriside kabililer arasında ittifak kurmaktır. Böylelikle birlikten kuvvet doğacak ve düşmanlarını daha çok zorlayacaklardır. Bu nedenle efendimiz oldukça fazla evlenmiştir. Ayrıca unutulmamalıdır ki Efendimiz’e Müslümanlığı yaymasın diye en güzel kızlarda sunulmuş ancak O bu durumu reddetmiştir. Eğer iddia edildiği gibi nefsine düşkün bir birey olsaydı eşlerinden çok daha fazla kadınla birlikte olabilirdi ve dilediği zenginlikte bir hayat yaşayabilirdi. Ancak O Allah’ın dinini yaydı ve doğru yolu insanlara gösterdi.

Bir önceki yazımız olan Gerçek Anlamda Müslüman Olmak başlıklı makalemizde Gerçek Anlamda Müslüman Olmak hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.