Anasayfa » Genel » Dini Bilgiler » Faiz dinimizce neden haramdır

Faiz dinimizce neden haramdır

  • Günümüz dünyasında en kolay düşülecek günahlardan biri olan faiz, dinimizce haram sayılmıştır. Hakkı olandan daha fazla karşılık almaya neden olan faiz, dinimizce en büyük günahlardan biridir. Özellikle faize bulaşanların aldıkları paranın hayrını görememeleri yaptığımız yanlışın dünyada cezalandırılmasıdır.
  • Nasıl oruç tutmak, namaz kılmak Allah’ın emrettiği ve yapmamız gereken ibadetlerse; faiz de Allah’ın yasakladığı ve bulaşılmaması gereken bir şeydir. Aslında ‘’Faiz neden haramdır?’’ sorusunun en basit cevabı ‘’Allah yasakladığı için’’ dir. Fakat her şeyin olduğu gibi faizin haram olmasının da bir açılaması vardır. Diyelim ki bir kişi borç isteyen birine bir borç veriyor. Ancak geri alırken alacağı ücretin verdiği paradan daha çok olacağı gibi bir yanlış davranış sergiliyor. Borcunu alma vakti geldiğinde bir tefeci gibi hak ettiği paranın daha üstünde bir parayı istiyor. Hakkı olandan fazla parayı borç alandan istediği için kul hakkına girmiş oluyor. Allah c.c affetmeyeceği nadir suçlardan biri olan kul hakkı, o kadar kolay çiğnenecek bir kural değildir. Faiz ile bu kuralı çiğnemeye adım atan borç veren, kul hakkından sadece borç verdiği insandan hakkını helal etmesini isteyerek kurtulabiliyor. Bir insan bir miktar para için neden bu kadar büyük bir yükün altına girmek isteyebilir ki?
  • Faizin günah olması ise hem borç alan hem de borç veren tarafında haksızlık söz konu olmasıdır. Günümüzde faiz denen illetten uzak durmak o kadar zorlaşmıştır ki; hiç beklemediğimiz bir noktada faiz karşımıza çıkabilmektedir.Bu yüzden borç alırken veya borç verirken faiz denen illetten olabildiğince uzak durmalı, büyük günahlar arasında yer aldığını iyi bilerek hareket edilmeli. Hayatımızı daha temiz devam ettirebilmek için bu yasaklara uymamız gerekiyor. Sadece dünya hayatımızı değil, aynı zamanda ahiretimizi de bir miktar para için mahvetmemeliyiz.

Bir önceki yazımız olan Ezan neden türkçe okunmaz başlıklı makalemizde Ezan neden türkçe okunmaz hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.