Anasayfa » Genel » Dini Bilgiler » İslam Ahlakı : Hoşgörülü Olmak

İslam Ahlakı : Hoşgörülü Olmak

Dinimizin hoşgörü dini olduğunu ve insanlar arasındaki iletişimin tamamen hoşgörü çerçevesinde olduğunu söylemek istiyorum. Bunu her Müslümanın bildiğini düşünerek Yüce Rabbimiz Allahu Teâlâ’nın şu sözü ile yazımıza başlamak istiyorum. Yüce Rabbimiz gerçek mümini tarif ederken şu şekilde buyurmuştur. Gerçek müminler öfkelenmezler öfkelerini yutarlar çevresine sevgi ve saygı ile yaklaşırlar. Allah hoşgörülü ve iyilik yapan insanları sever.

        İslam dinini diğer dinlerden ayıran en büyük özellik hoşgörülü olmasıdır. Hoşgörü hem kendi içerisinde hem de başka dinlere karşı olmaktır. İslam dininde hoşgörü o kadar önemlidir ki bu hoşgörü başka dinlerdeki insanlara da yayılmış ve İslam dininin ne kadar büyük ve özellikli bir din olduğunu herkese göstermiştir sevgili kardeşlerim. Bildiğiniz üzere Ramazan ayında oruç tutmak Allaha karşı kulluk görevlerimizdendir. Ramazan ayında tutulan oruçların yanında oruç tutamadığımız günlerde dışarıda oruçlu insanların olduğunu düşünerek yemek yemek ve bir şeyler içmek dinimiz gereği hoşgörü çerçevesi dışında bir davranıştır. Kimse bu yüzden İslam dinine ve Müslümanlara karşı saygısından ve sevgisinden dolayı bu hareketi yapmazlar. Şimdi yazımızı okuyan kardeşlerimden bu konuyu neden anlattığımı düşünenler olacaktır. Rivayete göre Ramazan ayında oruç tutan insanların karşısında yemek yiyen bir Yahudi genci dövdüğü gerekçesi ile Yahudi bir babanın İslam dinine duyduğu saygıyı belirtmek amacı ile bu kısa bilgiyi aktarmak istedim sevgili kardeşlerim. Söylemek istediğim İslam dininin duyduğu hoşgörünün nimetini görüyoruz burada. İslam dini ve Yüce Allah doğruları ne kadar güzel bir zincir halinde bize sunuyor ki iletişim ve insan bağlarının gelişmesi ilahi bir güç ile arka arkaya geliyor. Yahudi bir babanın İslam dinine duyduğu hoşgörü ve anlayışta bunun en büyük göstergelerinden birisidir.

        Sevgili dostlarım yazımın sonuna doğru geldikçe sizlere bir şeyi belirtmek istiyorum. Yüce Allah’ın iyilik yapan ve hoşgörülü insanları sevmesinden dolayı hoşgörüden ayrılmamanızı yüce rabbimden diliyorum. Hoşgörü tüm her şeyin başında geliyor ki rabbimizin de bize emrettiği kurallar arasında en başlarda gelmektedir. Hoşgörülü insanlar günahlardan da kaçınan insanlardır. Hoşgörülü ve çevresine saygılı kişiler günah işlemekten kaçınıp şüphesiz Allah’ın emrini yerine getiren insanlardır.

Bir önceki yazımız olan Gıybetten Korunmanın Yolları başlıklı makalemizde Gıybetten Korunmanın Yolları hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.