Anasayfa » Oruç ve Ramazan » Oruç İbadeti Nedir

Oruç İbadeti Nedir

Oruç Nedir ?

 

Oruç ibadeti Müslümanlar için kabul edilmiş 5 farz ibadetten birisidir. Tan yeri (gün) ağarması ile başlayarak, akşam ezanı okunana kadar, bir şey yememek, içmemek sebebi ne olursa olsun kötülüklerden kaçınarak nefise hakim olmaktır.

Üç aylar içerisinde Ramazan ayı içerisinde tutulur. İslamiyetin ilk zamanlarında değil de Medine zamanında farz ibadet olarak bildirilmiştir. Mümin bir kişi hiçbir karışık beklemeden yalnızca Cenab-ı Hakkın rızasını kazanmak için oruç tutar. Oruç hakkındaki ayetler Kur’an da Bakara suresi içinde yer almaktadır.

Oruç ibadetinin asıl amacı insanlara açlığın ve susuzluğun ne demek olduğunu öğretip, her zaman şükretmelerini sağlamaktır . Karnı tok olan bir insan hiçbir zaman karnı aç olan bir kişinin yaşadığı hayatı bilemez, ona merhamet etmez. Bu vesile ile insanlara bir ay da olsa oruç ile aç insanların neler çektiğini anlamamızı sağlar, nefise hakim olmamızı sağlar

Aşağıda oruç ile ilgili Bakara suresinde geçen bazı ayetler bulunmaktadır ;

“Ey iman edenler, sizden öncekilere farz kılındığı gibi oruç tutmak size de farz kılındı. Böylece umulur ki korunursunuz.” (Bakara, 2/183)

“Oruç sayılı günlerdedir. Sizden her kim o günlerde hasta veya yolcu olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde oruç tutar. Oruç tutamayanlara fidye gerekir. Fidye bir fakiri doyuracak miktardır. Her kim de, kendi hayrına olarak fidye miktarını artırırsa bu, kendisi hakkında elbette daha hayırlıdır. Bununla beraber, eğer işin gerçeğini bilirseniz, oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır.” (Bakara 2/184)

 

Bir önceki yazımız olan Tokluk hissi veren besinler nelerdir? başlıklı makalemizde Tokluk hissi veren besinler nelerdir? hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Ramazanda 30 Güne 30 Özel Öneri

Ramazan ayına başlamadan önce ve ramazan ayı içerisinde size sunacağımız ramazan önerilerini dikkate almanız, bu …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.