Anasayfa » Genel » İslamda Evlilik ve Aile Hayatı

İslamda Evlilik ve Aile Hayatı

İslam dini büluğ çağını geçmiş tüm Müslüman insanların aile kurmasını söylemektedir. Buna hitaben evlilik mertebesini Müslümanlar için aile hayatını yaşamaları için ibadet olarak var saymıştır. İslam’ın vermiş olduğu hukuk çerçevesinde bir Müslüman’ın evlenerek hem medeni hem de ibadetini yapmış sayılmaktadır. Ecirlere ulaşacağı dile getirilen evlilik hususunda, nikahın rükûn ve şartlarını İslam dini belirlediği için bir Müslüman’ın evlenerek yuvar kurması ve ailesine bağlı kalması, onları kimselere muhtaç etmemesi İslam dininin ibadetleri içerisinde yer almaktadır.

İSLAM’DA AİLE HAYATI

İslam dininde Aile, kulluk ve iman bilincine dayanmaktadır. Dünya, devlet ve toplum büyük bir aile olmakta, çiftlerin aile kurması ise bir küçük ümmet ve minyatür devlet ortaya çıkarmaktadır. Bir insan ki; aile içerisinde İslam’ı hakim kılamıyor ise devlet, toplum veya sokaklarda şeriatı hakim kılmaları da olanaksız ve beklenilmeyen bir durumdur. Nikah, Allah tarafından bahşedilen hayatın sürdürülebilmesi ve “ev” diye tabir edilen okulun içerisinde yer alan çocuklarının İslam bilincinde olarak yaşamasına adına hayatlarına katmış oldukları nikah ile eşleştirmektedir. Birçok dini alimler tarafından evliliğinin birçok ibadetten daha üstün olduğu ve her bireyin büluğ çağından hemen sonra mutlaka evlenmesi ve İslam dinine göre bir aile kurmasını dile getirmektedir.

Bir erkek ve bir kadın birbirlerini tamamlayan ve tüm kusurların örtebilen bir elmanın iki yarısı gibidir. Fakat bu iki yarı elmadan biri çürük ise bir diğer parçaya da zarar vermekte ve kısa zamanda diğer parçanın çürümesini sağlamaktadır. Buna hitaben bir erkek ve kadının birbirine sağlam şekilde bağlı olması için İslam dininin örf ve adetlerine göre yaşanılan hayatlara ait olmaları gerekmektedir. Nedeni ise İslam dininin hoşgörü dini, nezaket dili, sevgi dili ve temizlik dili olduğundandır. İslam dinine sahip bir Müslüman eşine zulüm etmez, haram’a el uzatmaz, mazlumu ezmez ve insanların hakkına göz koymaz. Bu nedenledir ki, İslam dinini yaşayan bir Müslüman’ın merhametli ve dürüst olması eşinin de aynı şekilde bu huylar içerisinde olması sağlam bir aile temelini oluşturmaya vesile etmektedir .

Bir önceki yazımız olan Tevekkül'ün dinimizde anlamı nedir? başlıklı makalemizde TEVEKKÜL, tevekkül anlamı ve tevekkül ayetleri hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.