Anasayfa » Oruç ve Ramazan » Ramazanda Diyet Önerileri

Ramazanda Diyet Önerileri

Ramazanı bir diyet fırsatı olarak görmemeli, ibadetimizi yaparken kendimize çeki düzen vermek şeklinde düşünmelisiniz.

Ramazanda diyete girerek kilo vermeyi hedefleyenlerin, uymaları gereken birkaç nokta söz konusu. İlk olarak bütün gün aç kalan vücudun ihtiyaç duyduğu gereksinimler karşılanmalıdır. Bunun için de sahur  ve iftar sofralarında yediğiniz yemeklerin rolü büyük.

Ramazan ayının yaz ayına denk gelmesi ile beraber, kalınacak açlık süresinin yanı sıra sıcaklıkta işi zorlaştıracak gibi görünüyor ve insanların gözü korkuyor. Ancak karbonhidrat yakımı sayesinde, kilo kaybı ramazanda diyet anahtarına dönüşüyor. Sadece yeterli sıvının tüketilmesinin yetersiz olduğu, suyun içiş şeklinin de bu konuda önemli olduğunu vurgulamak istiyoruz. Orucun açılması ile beraber, düşen kan şekerini toparlamak için şekere abanmamalı, iftar ile sahur arasında 8 bardak su içilmelidir.




Ramazanda Diyet İçin Sahur Önerileri

Süt ile beraber bir kase lifli yulaf ürünleri yenmeli, yanında 1 dilim buğday ekmeği  ve bir avuç fındık, ceviz veya badem tüketilmelidir. Bunun yanı sıra bol miktarda su içmek gerekiyor. Bana bu uymaz derseniz de, o zaman yaklaşık 3 kibrit kutusu kadar peynir, 5-6 tane zeytin, 2 dilim buğday ekmeği ile yanında çoban salatası sahur yemeği olarak yenilebilir.

Bu da size cazip gelmediyse, sahurda 1 tabak makarna, 1 porsiyon kırmızı veya beyaz et, yanında da ev kompostosu içilebilir. Bir diğer alternatif olarak ise, 2 veya 3 yumurtalı menemen yapılır yanında 2 3 dilim buğday ekmeği, yanında limonata veya açık çay güzel bir sahur kahvaltısı olarak size sunacağımız ramazanda diyet önerilerinin içerisinde yer almaktadır.

 

Ramazanda Diyet İçin İftar Önerileri

 

Ramazanda diyet için önereceğimiz iftar menüsünü, kendi alternatiflerinize göre değişikliğe uğratabilirsiniz. Ancak bizim size önerimiz, sofrada ekmek yerine humus bulundurmanızdır. Eğer humus bulamazsanız haşlanmış patates te aynı işlevi gösterecektir.

İftarda beyaz veya kırmızı et ile beraber, tabii ki çorba ve salata, yanında da humus. Humus istemiyorsanız bir miktar pide yiyebilir, yemekten bir müddet sonra taze meyve ile ağzınızı tatlandırabilirsiniz.

Bir diğer alternatif olarak ise, 1 kase kremasız yapılmış bir çorba çeşidi, 1 porsiyon beyaz et, 1 porsiyon sebze yemeği, yanında yarım kase yoğurt ve bol salara eşliğinde 2 dilim buğday ekmeği.

Ramazanda diyet yapanlar, iftarda içecek olarak taze meyve suyu ile az şekerden yapılmış komposto tercih edebilirler.

İftarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

İftarda kan şekerinin düşmesi ile beraber, şeker ihtiyacı da artacaktır. Ramazanda diyet yaparken, rafine edilmiş şekerden uzak durmanız gerekiyor. Bunu yerine hurma veya taze meyve yenmesi hem şeker ihtiyacını dengeler hem de fazla kalori alınmasını önler.

Ramazanda diyet yaparken, hedef karbonhidrat yakarak kilo vermektir. Bu sebepten dolayı da, karbonhidrat ağırlıklı besinlerden kaçınılmalı, pilav ve kremalı çorbalar tüketmemelisiniz.  sofralarda buğday veya tam tahıllı ekmeklere yer açmalı, 2 dilimden fazlasını yememelisiniz.

Alternatif Sahur Menüsü Önerisi

  • Tereyağında isteğe göre pişirilmiş 3 4 yumurta veya menemen
  • 1 kibrit kutusu tuzsuz peynir
  • 1 kahve fincanı fındık, ceviz, badem veya tuzsuz fıstık
  • Tuzsuz veya suda bekletilmiş 10 adet zeytin
  • Domates, salatalık yeşilbiber ve yeşillik
  • 2 fincan çay veya limonata
  • Bir bardak sütün içerisinde yarım çay kaşığı tarçın (karıştırıp için)
  • 1 porsiyon çorba (kremasız, herhangi bir çorba)

Alternatif İftar Menüsü Önerisi

  • İsteğe bağlı olarak etli kuru fasulye, zeytinyağlı barbunya, yeşil mercimekli bulgur pilavı, kıymalı lahana dolması, zeytinyağlı biber dolması gibi seçeneklerden bir tanesi iftarda yenebilir.
  • Peynir, sirke, sızma zeytinyağı, limon ve nar ekşisi ilave edilmiş bol salata
  • Şekersiz evde hazırlanmış mevsim meyvelerinden yapılmış komposto
  • şeker ihtiyacını karşılamak için ise hurmalı dondurma, şekersiz kabak tatlısı veya sütlü incir tatlısı
  • Bol miktarda su ( iftar ile sahur arası 8 bardak olacak şekilde )

Veya

  • 1 porsiyon, patlıcan kebabı, köfte, sebze yemekleri, karnı yarık, fırında kuzu pirzola, hünkar beğendi, tepsi kebabı, saç tava gibi yemek çeşitlerden bir tanesi
  • Bulgur pilavı veya kepekli makarna
  • 3 4 adet sarma
  • 1 porsiyon cacık, salata, ayran
  • Bol miktarda su

Bir önceki yazımız olan Kimler Oruç Tutmaktan Muaf başlıklı makalemizde Farz kılınan ibadetler, Oruç Herkese Farz mıdır? ve oruç ibadetinin yükümlülük yaşı hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Ramazanda 30 Güne 30 Özel Öneri

Ramazan ayına başlamadan önce ve ramazan ayı içerisinde size sunacağımız ramazan önerilerini dikkate almanız, bu …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.