Genetik kopyalama

Sual: Genetik kopyalamadan bahsediliyor. İnsanı kopyalayacaklarmış, bu iyi mi olur?
CEVAP
Bir yumurtayı bir sperm ile döllemek, döllenmiş yumurtayı uygun bir ortamda geliştirmek, yoktan yaratmak değildir. Bir mahlûkun resmini çekmek yada kopyasını almak benzer biçimde kolay bir iştir. İnsan mevcut olan şeyde değişim yapar. Bunun için insan değil, bir sineği bile yaratmak mümkün değildir.

İnsanın ruhu, nebat ve hayvanı ayakta tutan ruhtan farklıdır. İnsan, ruhu yardımıyla vardır. İnsanın, vücudu bir marangozun aletleri gibidir. Birine, başkalarının tüm organları takılsa, o insanoğlunun aklında, düşüncesinde, ilminde değişim olmaz. Marangozun eski aletleri yerine, yeni aletleri gelmiş anlamına gelir. Alet değişmekle, marangozdaki informasyon, kabiliyet değişmez. Görmeyen gözün yerine sağlam göz takılırsa görür. Kanı, kalbi, beyni de değişse, gene düşünceye etki etmez. Sağlam organ, daha kolay iş görür. Şundan dolayı insan, ruh anlamına gelir.

Kuramsal olarak insan kopyalanabilir. Fakat ruhu kopyalanamaz. Ruhun genetik yükle alakası yoktur. Her canlıda, hatta bir yumurta ikizlerinde de ruhlar farklıdır. Bir evliyanın yada meşhur bir sanatkârın kopyası yapılsa, kopyalamadan meydana gelecek bebek büyümüş olduğu süre bilimsel, aklı, zekâsı ve kabiliyetleri değişik olur.

Kopyalamada, gazetelerdeki ifadeye nazaran, ya ana yada baba yoktur. Genetik karakter anadan gelirse, ananın kromozomları kendi ana ve babasının kromozomlarının karışımıdır. Dolayısıyla doğacak bebek, annesinin değil, anneannesinin ve dedesinin kromozomlarını taşır. Soy bakımından karışık bir hilkat garibesi olur. Bu bakımdan da insanlarda kopyalama zararı olan olur.

Klonlama için bazı gazeteler, “İnsan bir koyun yarattı, insan insanı yaratıyor” diye başlıklar attılar. Klonlamaya yaratmak denmez. Şundan dolayı yaratmak, yoktan var etmektir. Klonlamada, Allahü teâlâ tarafınca yaratılmış bir hücrenin içindeki genetik materyal kullanılmaktadır. Bu materyaller annenin yumurtasına aktarılmaktadır. Ruh gene Allahü teâlâ tarafınca verilmektedir. Buna yaratmak denmez. Un, şeker ve yağdan helva yapmak gibidir. Unu, şeker ve yağı yoktan kimse yaratamaz. Sadece mevcut olan malzemeler kullanılarak yeni bir ürün meydana getirilir.

Klonlama ile meydana gelecek insan, Allahü teâlânın verdiği değişik bir ruha haiz olur. Fizyolojik gövde derhal herkeste aşağı yukarı aynıdır. İnsan ruhu yardımıyla farklılıklar arz eder. Klonlama da kopyalanan yalnız fizyolojik özelliklerdir. Tek yumurta ikizlerinin DNA detayları doğrusu fizyolojik özellikler birbirinin benzeridir, sadece ruhlar farklıdır.

Klonlama mevzusunda çalışan İtalyan Prof. Dr. Severino Antinori diyor ki: “Bu klonlama fotokopi benzer biçimde değildir. Ayni kişiler yapım etmiyoruz. Vücudun fotokopisi yapılabilir fakat ruhsal durumu yapılamaz.” Bunun için bir insan ruhu ile beraber aynen kopyalanamaz.

Deneyim edin
Sual:
Genetik mühendisliği usulü ile meydana getirilen üretime karşı çıkıp, “Tanrı’ın işine karışmayın! Yaratmak yalnız Onun işidir!” diyerek, bu usulle üretilmiş bir besini yememek doğru mudur?
CEVAP
Bitkilerin ve hayvanların ıslahı için meydana getirilen işlerde, (Tanrı’ın işine karışmayın!) sözü yanlıştır. Şundan dolayı onları ıslah etmek, daha verimli hale getirmek Tanrı’ın emridir. Dinimiz, fen bilgilerini öğrenmeyi, geliştirmeyi emreder. Peygamber efendimize, (Ağaçlarımızı babalarımızdan gördüğümüz benzer biçimde mi yetiştirelim, yoksa Yemen’deki benzer biçimde aşılayıp da, daha iyi ürün mü elde edelim?) diye sordular.

Resulullah efendimiz, (Birazcık bekleyin! Cebrail aleyhisselama sorar, bildiririm!) yada (Birazcık düşüneyim, Rabbim, kalbime doğrusunu bildirir) demedi ve (Deneyim edin! Bir kısım ağaçları, babalarınızın usulü ile, bir kısmını da, Yemen’deki usul ile aşılayın! Hangisi daha iyi ürün verirse, daima o usul ile yapın!) buyurdu. Şu demek oluyor ki fennin esası olan tecrübeye güvenmeyi emretti. Kendisi melekten anlamış olur yada kutsal kalbine doğar idi. Fakat, dünyanın her tarafında, kıyamete kadar gelecek Müslümanların, tecrübeye, fenne güvenmelerini işaret buyurdu.

Meyve ve sebzelerde meydana getirilen teknik emek harcamalar yardımıyla, daha iyi ürün almak elbet fazlaca faydalıdır. Bundan seneler ilkin, pazarda kafa kadar büyümüş patateslere rastladık. Merak kabilinden aldık. Pişirince saman benzer biçimde bulunduğunu gördük. Şu halde hormonlu, şişko patates benzer biçimde tatsız tuzsuz uygulamalar elbet tasvip edilemez.

Hayvanların da daha iyi et, süt, yumurta vs. vermeleri için onları ıslah etmek faydalıdır ve dinimize aykırı değildir. Hatta evladı olmayan nikâhlı eşlerin, birbirinden alınacak materyallerle, tüp bebek denilen usulle, çocuk sahibi olmalarında asla sakınca yoktur. Sadece bu işlem yapılırken haram işlenmemelidir. Genetik kopyalama usulü ile elde edilmiş evcil hayvanların sağlığa ziyanı yoksa buna itiraz etmek yanlıştır.

Bir önceki yazımız olan Uçan daireler ve UFO yalanları başlıklı makalemizde daireler ve yalanlar hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.