Hak Yoldakiler

Sual: Bid’atlerin yayılmış olduğu şu ortamda acaba hak suretiyle olan bir grup var mıdır?
CEVAP
İmam-ı Beyheki hazretleri, (Hak suretiyle olan bir cemiyet bulunmazsa, [yani olduğu halde bilinmezse] İslam âlimlerinin bildirdiği yola tâbi olan kurtulur) buyuruyor. Hak suretiyle olan yola, fırka-i naciyye denir. Dört hak mezhepten birine uyan fırka-i naciyye içindedir.

Bir cemiyet ne kadar bozulursa bozulsun, içinde hak suretiyle olan bir taife bulunur. Nitekim hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Ümmetimden bir taife, hak suretiyle cihaddadır. Kıyamete kadar galip olarak devam eder.) [İbni Asakir]

(Hakkın yardımı ümmetimden bir taife üstüne kıyamete kadar devam eder. Bu tarz şeyleri terk edip ayrılanların bu taifeye bir ziyanı olmaz.)
[İbni Mace]

(Ümmetimden bir taife, düşmanlara galip olarak hak suretiyle cihad ederler. Hatta sonuncu taife, Deccal ile savaşır.)
[Ebu Davud]

(Ümmetimden bir taife, Tanrı’ın direktifiyle hak suretiyle hareket etmekte devam eder.)
[Buhari]

Mişkat-ül-mesabihdeki, (Bir süre gelir, ümmetimin bir kısmı müşrik olur, puta tapar, peygamberim diyen çıkar. Ben son Peygamberim. Benden sonrasında peygamber gelmez. Ümmetim içinde, doğru yolda olanlar, devamlı bulunur. Onlara karşı çıkanlar, Tanrı’ın emri gelene kadar, doğru yolda olan bu kimselere zarar yapması imkansız) hadis-i şerifi de gösteriyor ki, bid’at ehli, dinimizi, Kıyamete kadar asla bozamaz. Kütüphane ve kitapçılarda bulunan İslam kitapları içinde bozuk olanları pek fazlaca ise de, doğru olanları da vardır. Bu doğru kitaplar hiçbir süre yok olmaz ve hiçbir kimse yok edemez. Bunların koruyucusu Allahü teâlâdır. Bu kitapları arayıp, bulup, okuyup saadete kavuşanlara müjdeler olsun! (F.Bilgiler)

Ehl-i sünnet âlimleri diyor ki:
Allahü teâlâ, İslamiyet’i doğru olarak öğrenmek isteyene, bunu nasip edeceğini vaat buyurdu. Rabbimiz vaadinden dönmez. Bunun için, Ya Rabbi, sana inanıyorum, seni ve Peygamberlerini seviyorum. İslam bilgilerini doğru olarak öğrenmek isterim. Bunu bana nasip et ve beni, yanlış yollara gitmekten koru diye yakarma etmeli, istihare yapmalı! Cenab-ı Hak ona doğru yolu gösterir.

Şu anda herhangi bir gruba mensup olan insanların da, aynı şekilde yakarma etmekten çekinmemeleri, gerekir. Hâşâ Allahü teâlâ yanlış bir iş yapmaz. Bir ihtimal içinde bulunmuş olduğu grup yanlış yoldadır. Bunun için her müslüman, Ya Rabbi hangi gruptaki müslümanlar doğru yolda ise, senin rızan hangi grupta ise, bana onu nasip eyle diye yakarma etmelidir. Eğer bulunmuş olduğu grup doğru yolda ise, bir ziyanı olmaz. Sadece yanlış yolda ise doğruya kavuşmuş, kurtulmuş olur.

Bir önceki yazımız olan Müslümanın davranışı başlıklı makalemizde davran ve müslüman hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.