İşe giderken niyet

Sual: İşe giderken, iyi mi niyet etmek gerekir?
CEVAP
İmam-ı Gazali hazretleri buyuruyor ki:
Her sabah şöyleki niyet etmelidir:
(Kendimin ve ailemin rızkını kazanmak, onları hiç kimseye muhtaç bırakmamak, Allahü teâlâya rahat ve temiz yakarma edebilmek, ahiret yolunda yürüyebilmek için işime gidiyorum.)

O gün, Müslümanlara iyilik, yardım ve tembih, emr-i maruf, nehy-i münker yapmayı kalbinden geçirmelidir. Namazda kusur edenlere, günah işleyenlere, emr-i maruf yapmalıdır. Bu şekilde niyet eden bir kimse, işini yapmış olduğu müddetçe, hep sevab kazanır. Onun her işi, yakarma olur. (K.Mutluluk)

Sözümüzü kabul etmeyecekse, münakaşaya sebep olacaksa hiç kimseye karışmamalı, emr-i maruf için uygun kimselere, doğru bir din kitabı, sözgelişi bir İslam Ahlakı armağan etmelidir.

Bir talebe de, yararlı bir meslek sahibi olmak doğrusu Müslümanlara ve dinimize hizmet etmek için okuyorum diye niyet ederse, okulunu tamamlayana kadar sürekli sevab kazanır. Namazını terk etmedikçe, derslerine emek vermesi da, yakarma olur.

Bir kimse, her işinde niyetini düzeltirse, görünüşte dünyalık olan işleri bile, ahiret işi olur, sevab kazanır. Fakat niyeti bozuk olursa, sözgelişi gösteriş olsun diye yakarma ederse, ahiret için olan işleri de, dünyalık olur, sevab kazanmak yerine günaha girer.

İş ararken
Sual: Bir iş ararken nelere dikkat etmek gerekir?
CEVAP
Şunlara dikkat etmeli:
1- İşi namaza mâni olmamalı, rahat namaz kılabilmeli.
2- İş, tabiatımıza uygun olmalı, angarya şeklinde olmamalı.
3- Tutarının de dolgun olması iyi olur.

Bir önceki yazımız olan Haramla helal çakışırsa başlıklı makalemizde haramla ve helal hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.