Salih ameller

Sual: (Bir mürşid-i kâmilin yaptıkları sadece sâlih amel olur. Bunun için hepimiz sâlih amel işleyemez) diyenler var. Bu doğru mu?
CEVAP
Doğru değildir. İmam-ı Rabbânî hazretleri buyuruyor ki:
Sâlih amel, İslam’ın beş şartıdır. İslam’ın bu beş temelini, bir kimse hakkıyla kusursuz yaparsa, Cehennemden kurtulur, zira bunlar, sâlih işler olup, insanı günahlardan ve çirkin şeyleri yapmaktan korur. Nitekim Ankebut suresi, 45. âyetinde mealen, (Kusursuz kılınan bir namaz, insanı fena işleri işlemekten korur) buyuruldu. İslam’ın beş şartını yerine getirmek nasip olan kimse, nimetlerin şükrünü yapmış olur. Şükrü yapınca, Cehennem azabından kurtulmuş olur; zira Nisa sûresi, 147. âyetinde mealen, (İman edip şükrederseniz, azap etmem) buyuruldu. (1/304)

Kur’an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(İman edip sâlih ameller işleyenler için, mağfiret ve bolca rızık vardır.) [Hac 50]

(İman edip sâlih amel işleyenlere, kesintisiz mükâfat vardır.) [İnşikak 25]

(İman edip sâlih ameller işleyenlere cennetler vardır.) [Tin 6]

(Allahü teâlâ, kâfirken tevbe ve inanç edip sâlih amel işleyenlerin seyyiatını hasenata [günahlarını sevablara] çevirir.) [Furkan 70]

(İman edip sâlih amel işleyenler ve Rablerine güvenip huşu ve tevazu ile itaat edenler Aden ehlidir. Onlar orada ebedî bırakılırlar.) [Hud 23]

(İman edip sâlih amel işleyenlerin [ibadetleri yapıp haramlardan kaçanların] yeri Firdevs cennetleridir.) [Kehf 107]

(Asra yemin olsun ki, insanoğlu ziyandadır, sadece inanç edip sâlih amel işleyenler, hakkı ve sabrı tavsiye edenler müstesnadır.) [Asr 1-3]

(İman edip sâlih amel işleyenler, Aden ehlidir ve orada ebedî bırakılırlar. Biz asla hiç kimseye gücünün üstünde bir şey teklif etmeyiz.) [Araf 42] Bu âyet-i kerime, istisnasız her insanın inanç edip sâlih amel işleyebileceğini, sâlih amelin, insanoğlunun gücünün üstünde bir şey olmadığını bildiriyor. (Beydâvî)

Mürşid-i kâmil, tasavvufta olgunlaşmış, evliyalık mertebelerinin sonuna ulaşan ve başkalarını da bu yolda yetiştirebilen, sözü senet olan, icazetli âlim anlama gelir. Bu şekilde bir zatın ibadetiyle bayağı bir Müslümanın ibadeti aynı olmamakla birlikte, sâlih ameli hepimiz işleyebilir, fakat hepimiz mürşid-i kâmil olması imkansız. Hattâ her evliya da mürşid-i kâmil değildir.

Bir önceki yazımız olan Uykudaki sevab ve günah başlıklı makalemizde günah, sevab ve uykudaki hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.