Anasayfa » Genel » Kıyametteki üç grup

Kıyametteki üç grup

Ateist diyor ki:
Sual:
Kıyamette insanların üç derslik olacağı Vakıa sûresinde bildirilirken, Beled sûresinde iki derslik olacağı bildiriliyor. Bu çelişki değil mi?
Kıyamet koptuğunda kimini alçaltacak ve kimini yükseltecek olan o hadisenin yalan olmadığı ortaya çıkacaktır. Ey insanoğlu! Yer sarsıldıkça sarsıldığı, dağlar ufalandıkça ufalanıp da toz duman haline geldiği süre, siz de üç derslik olmuş olursunuz. İyi işler işlediklerini belirtmek için, amel defterleri sağdan verilenler; ne mutlu o sağcılara! Fenalık işlediklerini belirtmek suretiyle, amel defterleri soldan verilenler; ne yazık o solculara! Sabikun [İyilik işlemekte önde olanlar], karşılıklarını almakta da önde olanlardır. Naim Cennetlerinde Tanrı’a en fazlaca yaklaştırılmış olanlar işte bunlardır. (Vakıa 1-12)
İşte bunlar amel defterleri sağdan verilenlerdir. Âyetlerimizi inkâr edenler, işte onlar amel defterleri sollarından verilenlerdir. Onların cezası üstlerine kapıları sımsıkı kapatılmış bir ateştir. (Beled 18-20)
CEVAP
Vakıa sûresinde, sağcılar, solcular ve sabikun diye üç sınıfa ayrılıyor. Sağcıların Cennete solcuların Cehenneme gideceği bildiriliyor. Sabikun denilen, sağcılardan daha ileride, daha yüksek derecede olanların da Cennete gideceği bildiriliyor.

Beled sûresinde ise, yalnız sağcılar ve solculardan bahsediliyor. Sabikundan bahsedilmemiştir.

Bahsetmemek çelişki olur mu? Eğer, bir âyette sağcılar Cennete denirken, başka bir âyette Cehenneme gidecek dense idi, o süre çelişki olurdu. Bir şeyden asla bahsedilmemesi çelişki olması imkansız. Ne olur, yalnız balçık atmak olur.

Bir önceki yazımız olan Namuslu kadına iftira başlıklı makalemizde iftira ve namuslu hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.