Anasayfa » Genel » İnsanlar yaratılırken

İnsanlar yaratılırken

Sual: Ateist diyor ki: Tanrı bizi yaratırken, (Seni hanım yada adam, varlıklı yada yoksul yaratacağım, benim sözümü dinleyecek misin?) dedi mi? Biz istemediğimiz hâlde, bizi kul doğrusu köle olarak yaratıyor ve sonrasında da (Benim sözümü tutmadınız) diye hesaba çekiyor. Bu olacak şey midir?
CEVAP
Normal olarak Allahü teâlâ, bizi kendi isteğimizle yaratmadı. Kendi mülkünde tasarrufta bulunmuş oldu. (Temsilde hata olmaz) derler. Biz hayvancılık yapsak, kuzuları kendi malımız diye kasaba satsak yada kesip kebap yaparak yesek, kuzunun, (Niye bana sormadan beni yetiştirdin ve şimdi de kebap yapıyorsun?) demeye hakkı olur mu? Sebze yetiştirsek hepsini istediğimiz şeklinde kullanma yetkisine haiz değil miyiz? Hepimiz malını dilediği şeklinde kullanır. Mal kime ilişkin ise, kullanma yetkisi de onundur. Malını kullanamazsın denmez. Allahü teâlâ da, kâinatta yarattığı her şeyin sahibidir. Yarattığı her şeyi, istediği şeklinde kullanabilir. Asla kimse, (Dünyayı niye kendi çevresinde döndürüyorsun?) yada (Evrendeki nizamı niye bu şekilde kurdun?) diyemez. Dese de, Tanrı’a karşı ne yapabilir ki? Ne gücü vardır ki? İnsan, âcizliğini ve haddini bilmeli. Yaradan’ın işine karışmamalıdır.

Allahü teâlânın, insanları yaratmadan ilkin de, yarattıktan sonrasında buyruk verirken de, hiç kimseye bir şey sorması gerekmez. Çamurdan bir varlık yaratmak isteyince, ona asla sorulur mu? Sorulma imkânı olsa, insanoğlu niye kul, köle olsunlar ki, hepsi, (Ben hükümdar, hattâ tanrı olmak isterim) der. Kadının, (Beni niye hanım yarattın?), adamın de, (Beni niye adam yarattın?) demeye hakkı olmadığı şeklinde, asla kimsenin, (Bizi niye yaratıp dünyaya getirdin, niye bu tarz şeyleri emrettin, niye bu tarz şeyleri yasakladın?) demeye hakkı yoktur. Kul, kulluğunu bilmeli. Yoksa Cehennemde haddi bildirilecektir, fakat iş işten geçmiş olacak, sonsuz azaba düçar olacaktır.

Bir önceki yazımız olan Herkes malına sahip çıkar başlıklı makalemizde herkes ve sahip hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.