Anasayfa » Genel » Hoşgörü ne demektir?

Hoşgörü ne demektir?

Sual: Bir ateist, (İslam dininde hoşgörü yoktur. Örneğin zina, hırsızlık benzer biçimde suçlara ağır cezalar veriliyor. Müslümanlığı bırakan öldürülüyor. Eğer hak ve mantıklı bir din olsaydı bu şekilde cezalar olmazdı. Dinde zorlama yoktur demeleri yalandır. O şekilde olsaydı, Namaz kılmayan, açıktan oruç yiyen, ağır şekilde cezalandırılmazdı. Hoşgörülü olmayan bir dine inanmam) diyor. Buna iyi mi bir yanıt vermeli?
CEVAP
Ateist Tanrı’a inanmaz ki, Tanrı’ın kanunlarına inansın. Âyete, hadise doğrusu Allahü teâlânın ve Onun gönderilmiş olduğu Resulünün sözlerine inanmayana ne kanıt getirilir? Önümüzde kanıt olarak uçsuz bucaksız koca bir kâinat var. (Bu, kendiliğinden oldu) diyene ne denir? Aynı topraktan çeşitli sebze meyve nebat çıkıyor, kimisi tatlı kimisi acı. Arı yiyor bal yapıyor, yılan yiyor zehir yapıyor. (Bunlar hep kendiliğinden oluyor. Gezegenler, ay, güneş, deniz hepsi kendi kendine oldu) diyene, doğrusu mantıksız birine ne söylenebilir? Bir âyet meali şöyledir:
(Göklerde ve yerde neler var, [ibretle] bakın. Fakat inanmayan bir topluma deliller ve ikazlar yarar sağlamaz.) [Yunus 101]

Bir toplumda kabahat işleyenlerin cezasının verilmesine itiraz edilmez ki? Hoş görülü olmak için zina edeni, hırsızı, eşkıyayı hoş mu görmekte fayda vardır?

Hoşgörü ne anlama gelir? TDK’nin sözlüğünde, (Her şeyi anlayışla karşılayarak olabildiği kadar hoş görme durumu) diye tanım ediliyor. Dikkat ediniz, her şey deniyor. Adam hırsızlık meydana getirecek, namusumuza saldırı edecek biz hoş göreceğiz öyleki mi? Gene TDK’de, Mezhebi geniş ifadesini tanım ederken, (Namus mevzusunda aşırı hoşgörülü davranan kimse) deniyor.

Domuz çiftliğine gitmiştim, sualdeki ateistin tarifine nazaran, domuzun oldukça hoşgörülü bir hayvan bulunduğunu gözümle gördüm. Dişi domuz pislik yerken, bir adam domuzla çiftleştiğini gördüm. Öteki domuzlar, oldukça hoş görülü, sanki ateist benzer biçimde, başlarını döndürüp de bir kere olsun bakmıyorlar. Oysa bir oldukça hayvanda bile bu şekilde hoşgörünün olmadığını, dişisine yaklaşana saldırdığını oldukça kere gördüm.

Her şeyde devamlı hoşgörü olmaz. Sınırsız özgürlük [özgürlük] benzer biçimde, sınırsız hoşgörü de oldukça yanlıştır. Kötüler hoş görülür mü? Suçlular hoş görülürse, toplumun nizamı iyi mi sağlanır? Suçun azaltılması için cezaların ağır olması gerekir. İdam cezası kalkınca vakalar azalmadı, aksine daha oldukça arttı. ABD ölüm cezasını kaldırmıyor diye suçlamak mantıksızlık olur. Dinin kuralları insanların istedikleri benzer biçimde değiştirilirse, o süre o tanrısal bir din olmaz.

İbadetleri yapmayana verilen ceza Müslüman tebaa [vatandaş] içindir. Gayrimüslim yurttaş için bu şekilde bir ceza yoktur. İslam devleti Hristiyan ve Yahudilerin ibadetlerine karışmaz. Hiçbir baskı yapılmaz. Bu kurallar, Müslümanların ahlakını ve ulusal birliğini bozulmaktan muhafaza eder. (Dinde zorlama yoktur) âyeti, başka dinde bulunan bir kimsenin zor ile Müslüman yapılamayacağını ifade etmektedir. Bir gayrimüslim, zorla Müslüman yapılmaz.

Müslümanlar hiçbir süre, kâfirlerin yaptıklarını yapmazlar. Şu demek oluyor ki maddi ve içsel kazançlar bahşederek yada müdür, profesör, dekan benzer biçimde unvanlar vererek bir insanı Müslüman hayata geçirmeye girişim etmezler.

İslamiyet bildiri edilirken de, hiçbir zorlama ve tehdit yapılmamıştır. Bunlar vesikaları ile doğru yazılmış tarih kitaplarında vardır.

Bir önceki yazımız olan Evrensel hak din yalnız İslam’dır başlıklı makalemizde evrensel hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.