Anasayfa » Genel » Klasik ve modern kaynaklar

Klasik ve modern kaynaklar

Güncel dini meseleler istişare toplantısı netice bildirgesi gösterildi. Malum basının; tesettür kalkıyor, ezan Türkçe okunacak şeklinde çıkardığı yaygaraların yalan olduğu meydana çıktı.

Alınan kararlara bakalım:

4. maddenin c bendinde, (İslamın temel kaynağının bir tek Kur’an olduğu, Sünnet’in kaynak kıymeti taşımadığı izlenimine yol açacak üsluptan kaçınılması) tavsiye ediliyor. Her ne kadar dinimizdeki dört delilden bahsedilmemişse de, gene de ılımlı sayılır.

5. maddede, (Klasik dini kaynakların günümüz dini problemlerinin çözümünde tek belirleyici kaynak olarak görülmesinin yetersiz olabileceği şeklinde, bunlar göz ardı edilerek direkt Kur’andan ve hadislerden çözüm üretilmesi de bazı olumsuzluklar taşıyacaktır) deniyor. Klasik kaynak dedikleri, Kitap, Sünnet, İcma ve Benzetme’tır. Burada Kur’an ve Sünnet göz ardı edilmiyor ki. Dört kanıt klasik olunca, ilk ikisi iyi mi modern oluyor?

12. maddede, (Dine gore hanım adam eşittir) deniyor. Hanım ile adam iki ayrı cinstir. Vasıfları eşit olmayan iki şey içinde karşılaştırma yapılması bilimsel değildir. Örnek olarak vapur, tayyare ve otobüs şeklinde araçların, birinin diğerine üstünlüğü söylenemez. Tayyare, denizde yüzemediği için vapurdan aşağı sayılmaz. Vapur, karada gitmediği için bisikletten aşağıdır denmez. Vapur başka bir vapurla, tayyare başka bir uçakla karşılaştırma edilebilir. İkisi de kara vasıtası olmasına rağmen, bir tankla bir taksi karşılaştırma edilemez. Her birinin vazifesi ayrıdır. Vasıta olarak eşittir fakat yaptıkları vazife bakımından farklıdır. Tank için süratli gidememek, taksi için de, ezip geçememek bir kusur değildir. Onun için hanım adam eşittir sözü dini değil, politik olup, her alanda bayanı sömürmek isteyen yabancıların tuzağıdır.

20. maddede, (Hanım özel halinde, Kur’an okuyabilir, mescide girebilir ve bazı bilginlerce de tavaf da yapabilir) deniyor. Klasik kaynağın dördü de buna yanlış diyor. Tirmizi’deki hadis-i şerifte, (Hayzlı ve cünüp, Kur’an okuyamaz) buyuruldu. Peygamberimiz, (Kur’ana temiz olanlardan başkası dokunamaz) âyetini (Kur’ana sadece temiz olan dokunabilir) diye açıklamıştır. (Nesai)

İbni Mace’deki hadis-i şerifte, (Hayzlıya mescide girmek helal olmaz) ve Tirmizi’deki hadis-i şerifte, (Beytullahı tavaf etmek, namaz kılmak gibidir, temiz ve abdestli olmak lazımdır) buyuruldu.

21. maddede, (Cuma ve bayram namazlarının hanım için özendirilmesi gerekir) deniyor. Hanım, kılmaya zorunlu olmadığı Cuma ve bayram namazına gelmese kime ne ziyanı olur ki?

35. maddede, (Unutulmamalı ki, hiçbir çeviri, aslının yerini tutamaz, çevirisine Kur’an denilemez ve o tercüme Kur’an hükmünde olması imkansız) ve 38. maddede, (Kurban kesmek yerine bedelinin tasadduk, bu ibadetin yerine geçmez) deniyor. Bunlar, klasik kaynaklara da uygundur.

37. maddede, namazların beş zaman olduğu sadece, alışkanlık haline getirmemek kaydıyla iki namaz cem edilebilir deniyor. Oysa hangi mezhep, hangi şartlarda ceme ruhsat veriyorsa, gerekseme halinde, telfîk yapmamak şartı ile o mezhep yansılamak edilerek cem yapılabilir. Klasik kaynaklara gore, hiçbir mezhebe uymadan cem yapılamaz.

Bir önceki yazımız olan Dinde reform ne demek? başlıklı makalemizde demek, dinde ve reform hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.