Anasayfa » Genel » Farz ile haram çakışınca

Farz ile haram çakışınca

Sual: Hacda tavaf ederken oldukça kalabalık oluyor, hanım adam birbirine dokunuyor. “Yoksulluk olduğundan haram olmaz” deniyor. Doğru mudur?
CEVAP
Farz ile haram çakışınca, şu demek oluyor ki farzı eda ederken haram işlemek mecburiyeti olunca, haram işlememek için farzı tehir etmek lazımdır. Örnek olarak, varlıklı olan bir kadının hacca gitmesi farzdır. Hacca yalnız gitmesi ise haramdır. Mahremi bulunmadığı müddetçe, haram işleyerek yalnız başına hacca gidemez.
Bunun benzer biçimde farz olan tavafı yapabilmek için erkeklere dokunarak, haram işleyerek tavaf yapması imkansız. Kalabalık olmadığı zamanlarda tavaf eder.

Sual: Erkeklere dokunmak, haram olduğundan, haram işleyerek farz yapılmayacağına gore, hanımefendilerin hac farzını terk etmeleri mi gerekir?
CEVAP
Haram işleyerek farz yapılmaz demek, farzı haram işlemeden yapmalı anlamına gelir. Yoksa farzı terk etmeli demek değildir. Eğer hanımefendiler, haram işlemeden hac yapma imkânı bulamazsa, (Ben hacca gitmeden ölürsem, yerime vekil gönderin) diye vasiyet etmelidir.

Bir önceki yazımız olan Şeytan taşlamak başlıklı makalemizde eytan ve lamak hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.