Anasayfa » Genel » Dini kuralları koyan Allah’tır

Dini kuralları koyan Allah’tır

Sual: (Türk milleti fukara olduğundan hacca gitmemesi gerekir. Zira dinimiz israfı yasaklıyor) diyorlar. Bunlara iyi mi yanıt vermeli?
CEVAP
Dini inançları bozmak için dört koldan saldırıya geçilmiştir. Her gün yeni bir şey çıkarılarak itikadımız, amelimiz zedeleniyor. “Hayzlı iken Kur’an okunması mümkün, oruç tutulur” benzer biçimde, dört delile (Kitaba, sünnete, icmaya ve kıyasa) aykırı fikirler üretilirken, şimdi de, hac ibadeti bozulmaya çalışılıyor. Türk milleti fukara olduğundan hacca gitmemesi gerekirmiş. Zira dinimiz israfı yasaklıyormuş. Acaba bu sözlerinde içtenlik eseri var mıdır? Samimi isen, niye Bodruma, Avrupa’ya, ABD’ya eğlenmeye gidiyorsun? Niye yoksulları gözetmeyip de, festivaller ardında koşuyor, yılbaşı eğlenceleri düzenleme ediyor, devrilen çamlar altında, şarap fıçılarını boşaltıyor ve sabaha kadar kumar oynuyorsun?

Haccı engellemekle yoksulluk önlenemez. Peygamber efendimiz, yoksulluğu önlemenin yolunu bildirmiş, (Zenginlerin zekatı, fakirlere kâfi gelmeseydi, Allahü teâlâ fakirlerin rızkını başka yollardan verirdi. Aç kalan fukara var ise, zenginlerin zulmü yüzündendir) buyurmuştur. Demek ki zenginler zekatını yerli yerince verse, haccı engellemeye lüzum kalmayacak ve aç kalan fukara de bulunmayacaktır.

Emekli vaiz adı altında bir başkası da, (Diyanet düşünce üretemiyor) diyerek, dinimizi bozmaya çalışıyor. (İslam dünyası aklını kullanmalı, yüzyıllardan beri, paslanan, çürüyen ve işlevini yitiren o akıldışı kilitleri söküp atmalı) diyor. Paslanan, çürüyen ne diye merak ettik. Baktık ki, bunlar, dinimizin, hac, kurban, tesettür benzer biçimde emirleri imiş. (Hacca gidecekler, kurban kesecekler, evsizlere, yoksullara yardım etmeli) diyor.

Dini kuralları koyan Allahü teâlâdır. Yüce Rabbimiz, toplumda yoksulların olacağını hâşâ bilmiyor muydu? (Bir toplumda yoksul varken, hacca gidilmez, kurban kesilmez) diyemez miydi? Demediğine nazaran, kurban derilerine haiz çıkma hevesi benzer biçimde, kurbanın kendisine de, hac paralarına da sahiplenmek mı istiyor?

Bu iş olmayınca da, (Hani İslamiyet akıl diniydi? Niye aklını kullanmıyorsun? Akıl yolunu seçerek kurban ve hac paralarını niye yoksullara vermiyorsun) diyor. Felsefecileri ve sapık fırkalardan mutezileyi övüyor.

(Farabi, İbni Sina, İbni Rüşt benzer biçimde düşünürler, İslamlığı hep aklın ve yaşanmış olan dünyanın, insansal gereklerin aynasına tutarak değerlendirdiler. O dönemlerin ürünü olan Mutezile, inançta yazgıcılığı (kaderciliği) reddederek, İslamın akılsal yol ve yöntemlerle kurumlaşmasına çalıştı) diyerek kaderi de inkâr ediyor. Alınyazısı, Allahü teâlânın insanların başlarına gelecek işleri bilmesi ve bu bilgisinin bir kitaba [levh-i mahfuza) yazılması anlamına gelir. Kur’an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Tanrı her canlının durduğu yeri ve sonunda bırakılacağı mekanı bilir. Hepsi açık bir kitapta [levh-i mahfuzda] dır.) [Hud 6]
(Yaptıkları minik büyük her şey, satır satır kitaplarda yazılmıştır.)
[Kamer 52, 53]

Bu ve aynı birçok âyet vardır. Fakat inanan kim? Adam, hep Kur’an Kur’an der fakat ya Kur’ana inanmaz yada onu istediği benzer biçimde yorumlar.

(İmam-ı Gazali’nin kilitlediği akıl kapısını açmak gerekir) diyerek de, nakli esas alan âlimlere dil uzatıyor. Emekli vaizin aklı var da, imam-ı Gazali yada diğeri âlimlerin aklı yok mu idi? Adam, (Benim düşüncemde olan akıllı, benim benzer biçimde düşünmeyen akılsızdır) demek istiyor.

(Örtünme Kur’anda bir devrin, bir olayın zorunluluğu olarak vardır. Fakat günümüzde o zorunluluklar bazı yasal ve yaşamsal önlemlerle, gereklerle başkalaşmıştır. O halde hepimiz Avrupalı benzer biçimde giyinmelidir) diyerek tesettüre de dil uzatıyor.

Allahü teâlânın tam olarak gönderilmiş olduğu dinde noksanlık arayanlar, kendi yüzkaralarını ortaya çıkarmış olurlar.

Sual:
Bir gazetede yazarın biri, şeytan taşlamadaki izdihamı önlemek için haccın üç ay içinde yapılmasını teklif ediyor. Bu, dini değişiklik yapmak değil midir?
CEVAP
Bazı kimseler, orucu da kısaltmak için epey uğraştılar. “Oldukça oruç tutuyoruz. Güneş doğana kadar yiyip içmeliyiz” dediler. “Yazları oruç tutmak zor olsa gerek. Kışın tutulmalı” benzer biçimde tekliflerle gelmek için hazırlanıyorlar. Bunların aslolan maksatları, dini bozmaktır. Dinimizde eksiklik yoktur. Orucun hangi ayda tutulacağı, haccın hangi günde yapılacağı açıkça bildirilmiştir.

Allahü teâlânın kemale erdirdim söylediği dinde eksiklik arayanlar, şu âyete inanmamış olurlar:
(Bugün, dininizi kemale erdirdim, ikmal ettim. Size olan nimetlerimi tamamladım ve sizin için din olarak İslamı seçtim.) [Maide 3]

Bir önceki yazımız olan Umre yapana hac farz olmaz başlıklı makalemizde olmaz ve yapana hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.