Anasayfa » Genel » Hacda mezhep taklidi

Hacda mezhep taklidi

Sual: Hacda hanımefendilere dokunup günah işlememek için, bazı farzları terk etmek gerekir mi?
CEVAP
Haram işlemeden farzı hayata geçirmeye çalışmalıdır.

Sual: Diş dolgusu sebebiyle Maliki’yi yansılamak edenin, haccı da Maliki’ye gore yapması gerekir mi?
CEVAP
Hayır. Yalnız guslü, abdesti ve namazı Maliki’ye uygun olması gerekir.

Sual:
Hacca giden, dişten dolayı Şafii mezhebini yansılamak ediyor. Yabancı olan karşı cinse dokununca abdesti bozuluyor. Ne yapması lazım?
CEVAP
Hac süresince Maliki mezhebini yansılamak ederse abdesti bozulmuş olmaz.

Sual:
Hacca giden bir Şafii, hanımefendilere dokunma ihtimali oldukça olduğundan abdestli bulunması zor olsa gerek. Bu durumda Hanefi’yi yansılamak etmesi caiz midir?
CEVAP
Evet.

Sual:
Şafii mezhebindeyim, inşallah bu yıl hacca gideceğim. Hanımefendilerin eline dokununca abdestimiz bozuluyor. Ağzımda dolgu dişim de var. Hanefi mezhebini yansılamak etmeme de olanak yok. Ne yapmam lazım?
CEVAP
Hanefi yerine Maliki’yi de yansılamak edebilirsiniz. Maliki’de de hanımefendilere şehvetsiz dokunulunca abdest bozulmaz.

Sual:
Diş dolgusu sebebiyle Maliki’yi yansılamak edenin, haccı da Maliki’ye gore yapması gerekmez diye sitede yazılıdır. Peki Hanefi’ye gore guslü olmayan kimse iyi mi cünüp tavaf yapmış olacaktır?
CEVAP
Cünüp tavaf edilmiyor ki. Bir mezhebin bir kısmını yansılamak, her mevzuda tamamen o mezhebe uymak demek değildir. Diş dolgusundan dolayı Maliki’yi yansılamak eden kimse, bir tek gusülde, abdestte ve namazda yansılamak eder. Şundan dolayı bunlar birbirine bağlıdır. Oruçta, zekatta, hacda, nikahta, talakta, kurbanda, adakta, öteki işlerde o mezhebi yansılamak etmek gerekmez. Guslederken, abdest alırken Maliki’yi yansılamak ettiğimiz için guslümüz ve abdestimiz vardır. Bu abdestle tavaf ediyoruz. Bu abdestle de, abdestli yapılacak öteki işleri yaparız. Sözgelişi Kur’an okuruz, camiye girebiliriz, tilavet secdesi yapabiliriz. Şundan dolayı abdestimiz vardır.

Bir önceki yazımız olan Nafile hac ve umreden kıymetli olan başlıklı makalemizde nafile, umreden ve ymetli hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.