Anasayfa » Alışveriş bilgileri » Eşlerin mal varlığı

Eşlerin mal varlığı

Sual: Bizimle aynı varlıkta komşu bir hanım var. Evimizde un, şeker, yağ benzer biçimde besin maddesi, yada herhangi bir kitap, bir âlet görse, ödünç olarak, ariyet olarak ister. Getirme huyu da yoktur. Hani maddi durumları fena olsa, varsın getirmesin diyeyim. Bizlerden aşağı tarafları yok. Beyim, “Ne isterse istesin hiçbir şey vermemeli!” diyor. Komşu hakkından korkuyorum. Vermesem günah olur mu? Komşumun her gördüğünü istemesi ve aldığını getirmemesi günah değil midir? Bu komşu, bir tek bizlerden değil, başkalarından da bu şekilde şeyler istiyormuş.
CEVAP
Beyiniz, sizin malınızı, siz de beyinizin malını izinsiz harcayamazsınız. İzinsiz harcamak, başkasına vermek günah olur. Komşu ulaşınca, “Beyim razı olmuyor. Ondan izinsiz bir şey vermem günahmış” derseniz, o da tekrar bir şey isteyemez. Ondan bundan bir şey istemek doğru değildir.

Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(İnsanlardan bir şey istemeyin, velev ki bir misvakı bir kere kullanmak için de olsa.)
[Bezzar]

Ödünç alıp da imkanı varken vermemek yada borçlarını ödememek günahtır.

Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Borcunu ödemeyenlere Allahü teâlâ, kıyamette “Bunun hakkını sizde bırakacağımı mı zannettiniz?” buyurarak o kimsenin iyi amellerini alıp diğerine verir. Eğer borcunu vermeyenin iyi ameli yoksa, borç verenin fena amellerini, günahlarını borçluya yükler.) [Taberani]

Bir hiç kimseye zarar vermek, kalbini kırmak kötüdür. Fakat komşuya zarar vermek, onu incitmek daha kötüdür. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Komşusu, zararından güvenilir olmayan kimse, Tanrı’a inanç etmiş sayılmaz.) [Bezzar] [Yani bu kimse kâmil mümin değildir.]

Komşu fena de olsa, ona elden gelen iyiliği halletmeye çalışmalıdır!

Sual: Beyim kendi paramı harcamama, zekâtımı bile vermeme razı değil. Ne yapayım?
CEVAP
Kendi paranızı meşru bölgelere, arzu ettiğiniz benzer biçimde harcayabilirsiniz. Onun parasını onun istemediği bölgelere harcamanız uygun değildir. Eğer izin almışsanız, arzu ettiğiniz bölgelere verebilir, arzu ettiğiniz benzer biçimde de harcarsınız. İzinsiz harcamanız doğru olmaz. Bileziklerinizin zekâtını siz vereceksiniz. Kendi paranızdan vermeniz gerekir. Beyinizin armağan etmiş olduğu para var ise ondan da verebilirsiniz. Armağan olarak aldığınız para da sizindir. Zekât vermeye beyiniz razı olmasa da, muhakkak vermeniz gerekir. Ondan habersiz verirsiniz. Kocanın rızası meşru işlerde olur. Siz zekât verdiğiniz için sizden razı olmasa, bunun asla kıymeti olmaz.

Sual: Kız kardeşime zekât olur mu? Bey ve hanımın hesapları ayrı mıdır?
CEVAP
Zekât ve fitrenizi, varlıklı değilse kız kardeşinize yada çocuklarına vermenizde sakınca yoktur. Dinimize bakılırsa, erkekle hanımının mal varlığı ayrıdır. Birbirine eklenmez. Siz varlıklı, beyiniz yoksul olabilir, siz yoksul beyiniz varlıklı olabilir.

Beyinize ilişkin değil, kendinize ilişkin borcunuz var ise, mevcut paranızdan çıkarırsınız. Altınlarınızı tartıp alacaklarınızla beraber hesap edersiniz. Hepsinin kırkta birini altın olarak, yeğenlerinize verirsiniz.
Ev, dükkan, otomobil benzer biçimde şeyler zekât nisabına katılmaz. Şu demek oluyor ki zekâtları verilmez.

Bir önceki yazımız olan Emekli maaşı ve Nema başlıklı makalemizde emekli hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.