Anasayfa » Alışveriş bilgileri » Maç tahmini mekruh mudur?

Maç tahmini mekruh mudur?

Sual: TV’de bazı sporcular maç tahmini yapıyorlar. Bazı kimseler bunların tahminine bakılırsa kumar oynuyorlar. Bunların tahmini kumara sebep oluyor. (Harama sebep olan haram işlemiş olur) kaidesine bakılırsa bu tahminler haram olmaz mı? Bir tarihçi, mekruh olur demiş. Doğrusu haram mı, mekruh mu?
CEVAP
Bizim ölçme hayata geçirmeye yetkimiz yoktur. Din kitaplarında ne diyorsa o nakledilir. Şeyhlik meydana getiren bir hoca, (Üzümlerden şarap yapıldığı için üzüm yetiştirmek haramdır) diyerek üzüm bağlarını söktürmüştü. Din kitaplarında üzümden şarap yapılsa da üzüm yetiştirmenin asla mahzuru olmadığı bildiriliyor.

Başka bir hoca da, aynı mantıkla, bıçakla kaynanasını kesenler var diye, bıçak yapım etmek haramdır demişti. Oysa din kitaplarında bıçak yapım etmenin mahzurunun olmadığı bildiriliyor.

TV’lerde çeşitli tahminler yapılabilir. Şu parti kazanacak şu parti kaybedecek diye. Ya da dernek seçimlerinde şu aday kazanır diğeri kazanamaz diye tahminler yapılabilir. Bu tahminlere bakılırsa kumar oynayanların çıkması, ötekilerinin tahminlerini etkilemez, onlara günah olmaz.

Bir zamanlar ABD’da kumar yasak edilmişti. Tüm tedbirlere karşın bunun önüne geçilemedi. Kahvede yada sokakta, iki şahıs birbirine para verip alıyor. Sivil polis bu tarz şeyleri gözetledi, kumar oynadıklarını anlamış oldu fakat, ne ile oynadıklarını tespit edemedi. Sonrasında öğrenildi ki, yoldan geçen arabaların numarası tek ise, biri diğerine para veriyor; çift ise, ötekinden alıyor. Otomobilde plaka bulundurmak kumara sebep oluyor diye plakayı sökmek gerekmez. Bunun için din kitaplarında haram yada mekruh diye bildirilmeyen şey için kendi aklına bakılırsa ölçme yaparak bu haramdır, bu mekruhtur demek yanlış olur.

Bir önceki yazımız olan Değişmekte faiz başlıklı makalemizde mekte hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.