Anasayfa » Alışveriş bilgileri » Vakıf ve vakıf malı

Vakıf ve vakıf malı

Sual: Dükkânım daha ilkin vakfa aitmiş. Vakıf alınıp satılmadığına gore, kazancım helâl midir?
CEVAP
Vakıf statüsündeki vakıf, alınıp satılmaz ve mülk olarak kullanılmaz, fakat sizinkinin bir tek adı vakıftır. Bugünkü vakıfların durumu değişiktir. Bugün çeşitli vakıflar kurulmuştur. Bunlar yardım teşkilatı olup, dinimizin bağışlama ahkâmına tabidir. Şu demek oluyor ki bunlar yardım yerleridir, vakıf değildir. Vakıf malı, vakfeden kimsenin koyduğu şartlara gore yönetim edilir. Dernekler, yardım teşkilatları ise, başkanlarının emirlerine gore iş görür. Buradaki paralar bağışlama edenlerden çıkmıştır. Orayı yönetim edenler, bu paraları çeşitli hayır işlerine sarf edebilirler.

Bunların isminin vakıf olması, dinimizin vakıf hükmüne dâhil edilmesine sebep olmaz. Örneğin, melekler yiyip içmez, fakat bir kadının adı Melek ise, bu da yiyip içmeyecek denmez. Siz dükkânınızı gaspetmediniz. Hak sahibisiniz. Müstahak olarak kullanmanızda dinen bir mahzuru olmadığı İslâm Ahlâkı kitabında yazılıdır.

Vakıf malını satmak
Sual:
Vakıflar Genel Müdürlüğünce satılan dükkân yada arazi benzer biçimde vakıf mallarını satın almak caiz midir?
CEVAP
Caizdir, bu sebeple vakıflıktan çıkarılmıştır.

Sual: Vakıf olarak yapılmış bir bina, eskimiş ve kullanılamaz duruma gelmiş ise, bu binanın malzemelerini başka yerde kullanmanın mahzuru olur mu?
Yanıt:
Vakıf olarak meydana getirilen cami, bina harap olunca, işe yaramayan parçaları satılıp, kendi tamirine, tamiri mümkün değilse, yakın bulunan bir vakıf binanın tamirine, onun ihtiyacına sarf edilir. Başka bir yere sarf edilemez.

Bir önceki yazımız olan Ticaretin önemi başlıklı makalemizde onemi ve ticaretin hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.