Anasayfa » Genel » Madımak toplamak

Madımak toplamak

Sual: Bir kimsenin etrafı çevrili yerine girip, kendiliğinden yetişen yemlik, madımak ve aynı otları toplamakta sakınca var mıdır?
CEVAP
Çevrili yerine izinsiz girilmez. Bundan dolayı Tam İlmihal’de diyor ki:
“Tarlada yetişen yabani otları biçmeden ilkin ve mülkünde bulunan kaynaktaki, nehirdeki suyu, bulunmuş olduğu yerde iken satmak bâtıldır. Kendiliğinden yetişen otu, yerden çıkan suyu kullanmak ve birinin ateşinde ısınmak, her insanın hakkı ise de, bu hakkından istifade için başkasının mülküne izinsiz girilemez.”

Etrafı çevrili olmayan tarlalardaki, arazilerdeki otları toplamakta sakınca yoktur. Sitelerde, site yönetimi tarafınca dikilen çiçekleri izinsiz koparmak, site yönetiminin diktiği meyve ağaçlarındaki meyveleri izinsiz yiyecek caiz olmaz.

Sual:
Sokakta giderken yere düşmüş meyveler oluyor. Bu tarz şeyleri alıp yiyecek caiz midir?
CEVAP
Şehirde olsun, köyde olsun, ağaçtan sokağa düşmüş, ceviz benzer biçimde çürümeyen meyveleri, sahibinin izin vermiş olduğu biliniyorsa, alıp yiyecek caiz olur. Dut benzer biçimde çürüyecek meyve ise, sahibinin yasak etmiş olduğu bilinmedikçe alıp yenilebilir.

Sual:
Mezarlıktaki meyveler kimindir?
CEVAP
Mezarlık yapılmadan ilkin dikilmişse, dikene aittir. Sonrasında dikilmişse, diken kimse, meyveyi sadaka verir. Sahipsiz ise, âdete gore kullanılır. Şu demek oluyor ki hepimiz yiyorsa, hepimiz yer. Ya da toplayıp caminin harcamalarına veriliyorsa, öyleki yapılır.

Bir önceki yazımız olan Soğan sarmısak yemek yasak değildir başlıklı makalemizde ildir, yasak ve yemek hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.