Anasayfa » Genel » Kadınlara ve erkeklere benzemek

Kadınlara ve erkeklere benzemek

Sual: Köy düğünlerinde, oyun için, bir adama kız elbisesi giydirip kaçırıyorlar. Kızlara da adam elbisesi giydiriliyor. Bu şekilde yapmak uygun oluyor mu?
CEVAP
Oyun için, latife için de olsa, adam zaruretsiz hanım elbisesi giymemelidir. Peygamber efendimiz, adam kılığına girerek mızrak kuşanmış bir bayanı görünce, (Erkeklere benzeyen bayanlara ve bayanlara benzeyen erkeklere Tanrı nalet etsin!) buyurdu. (Taberani)

Resulullah efendimiz, el ve ayaklarını kınalayıp bayanlara benzemeye çalışan birini sürgüne göndermiştir. (Ebu Davud)

Bir hadis-i şerif meali:
(Ana-babasına asi olan, erkeklere benzemeye çalışan hanım ve deyyus Cennete giremez.) [Nesai]

Bu günahları yada başka büyük günahları işleyen bir kimse, eğer inanç ile ölürse, günahlarının cezasını çektikten sonrasında Cennete girer.

Büyük günaha devam edenlerin, imanlı olarak ölmeleri zor olsa gerek. Onun için her günahtan kaçmalıdır!

Adamların saç uzatması
Sual:
Adamın, bayanlar şeklinde saç uzatıp, toka, kolye, bilezik ve küpe takması caiz midir?
CEVAP
Kadınlara benzemek olur, kesinlikle caiz değildir. Bu mevzuda din kitaplarımızdaki bilgiler şöyledir:
Kadının ve adamın, tıraşta, giyinmekte karşı cinse benzemesi haramdır. (S. Ebediyye)

Adamların yanak üstüne saç uzatarak, bayanlara benzemeleri haramdır. (Hadika)

Peygamber efendimiz buyuruyor ki:
(Adama benzemeye çalışan hanım, hanıma benzemeye çalışan adam bizlerden değildir.) [İ.Ahmed]

Benzemek niyeti olmasa da, adamın boynuna kolye, koluna bilezik ve kulağına küpe takması, bayanlara benzemek olur ve caiz değildir.

Favori bırakmak
Sual:
S. Ebediyye’de, (Kadınlara benzemek için sakal kazıtmak, çeneyi kazıyıp, yanaklar üstünde uzatmak haramdır. Kadınlara benzemeyi düşünmeyip, genç ve güzel görünmek için sakal kazımak mekruhtur) deniyor. Kulaklara kadar favori uzatmak da mekruh olur mu?
CEVAP
Favori uzatan bayanlara benzemiş olmaz. Kitapta, (Yanaklar üstünde uzatmak) ifadesi geçiyor. Favori yüzde, sakal biten yerde oluyor. Yalnız favoriye sakal da denmez, fakat gene de favori uzatmak uygun değildir.

Adamların, bayanlara benzemek niyetiyle omuzlarına kadar saçlarını uzatmaları yada Budist rahiplerine benzemek niyetiyle saçlarını tamamen kazıtmaları tahrimen mekruhtur. Bu şekilde bir niyet eğer olmazsa mekruh olmaz.

Karşı tür elbisesi giymek
Sual:
Evde, namaz kılmak şeklinde herhangi bir gereksinim halinde, karı koca birbirinin elbisesini giymesi caiz midir, karşı cinse benzemek olur mu?
CEVAP
Caizdir, bir gereksinim için olunca mahzuru olmaz. Karşı cinse benzemek olmaz.

Kadınlara benzemek
Sual:
Adamların, konuşmalarıyla, hâl ve hareketleriyle bayanlara benzemeleri günah olur mu?
CEVAP
Evet, günah olur. Şarkı türkü söyleyen ve hanım şeklinde davranan erkekler, tevbe edinceye kadar tazir edilir. (Hindiyye)

Karşı cinse benzemek
Sual: Kütüb-i Sitte’de, (Erkekleşen bayanlara, kadınlaşan erkeklere lânet olsun) diye bir hadis gördüm. Erkekleşmek, kadınlaşmak ne anlamına gelir? Erkekken hanım, kadınken adam olmak mıdır?
CEVAP
Hayır, herhangi bir ameliyatla, adam iken hanım, hanım iken adam olunmaz. Doğuştan hünsa olabilir. Şu demek oluyor ki hanım zannedilir de adam olduğu sonradan meydana çıkabilir. Ya da adam zannedilir de, hanım olduğu meydana çıkabilir. Bu, ayrı bir husustur.

Âlimlerimiz, (Hanım elbisesi giyen adama ve adam elbisesi giyen hanıma lânet olsun) hadis-i şerifinin, yukarıdaki hadis-i şerifi açıkladığını, benzemekteki maksadın giyinişte, konuşmakta, hâl ve harekette, karşı cinse benzemek bulunduğunu bildirmektedir.

Ahlâkını, hareketlerini, sözlerini ve şeklini bayanlara benzeten hiç kimseye (Muhannes) denir. Bunlar için hadis-i şerifte, (Kendilerini bayanlara benzeten erkeklere ve erkeklere benzeten bayanlara, Tanrı lânet etsin!) buyuruldu. Yoksulluk olmadan erkekler şeklinde giyinen ve onlar şeklinde tıraş olan, erkeklere mahsus işleri meydana getiren bayanlar, hanım şeklinde saçlarını uzatan ve süslenen erkekler, bu hadis-i şerife dâhil olmaktadır. (İslam Ahlakı)

Hanımefendilerin hayvana binmesi
Sual: Hanımefendilerin gereksinim hâlinde, deve, at, eşek şeklinde bir hayvana binmesi caiz değil midir?
CEVAP
Adama benzemek, gösteriş yapmak niyetiyle yada bir ihtiyaçsız binmek caiz olmaz. İbni Âbidin hazretleri buyuruyor ki:
Hadis-i şerifte, Müslüman bir kadının hayvana binemeyeceği bildiriliyor. Eğer cenk, hac şeklinde dînî yada dünyevî bir fakirlik var ise, binmesinde sakınca yoktur. (Redd-ül-muhtar)

Sual: Hanımefendilerin ve adamların tıraşta, süslenmekte ve giyinmekte birbirlerine benzemelerinin dinimizce hükmü nedir?
Yanıt:
Hanımefendilerin ve adamların tıraşta, süslenmekte ve giyinmekte birbirlerine benzemeleri haramdır. Adamların yanak üstüne saç uzatarak bayanlara benzemelerinin haram olduğu, Hadîkada yazılıdır.

Sual: Hanımefendilerin, erkeklere benzemek niyeti olmadan, saçlarını kısaltmalarında dinen bir sakınca var mıdır?
Yanıt:
Bu mevzuda Hamevî, Eşbâh şerhinde diyor ki:
“Hanımefendilerin başlarındaki saçlarını, kazımakla yada kesmekle ya da ilaç ile izale, kısaca yok etmeleri tahrimen mekruhtur.” Erkeklere benzetmemek şartı ile saçlarını kulaklara kadar kısaltmalarının caiz olduğu da bildirilmiştir.

Bir önceki yazımız olan İpek kullanmak başlıklı makalemizde kullanmak hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.