Anasayfa » Genel » Dini Bilgiler » Garanik Olayı

Garanik Olayı

Garanik Olayı

İslam dini de her din gibi çeşitli zaman dilimlerinde diğer din mensuplarınca eleştirilmiş ve çeşitli açıkları yakalanmaya çalışılmıştır. Söz konusu İslam olduğunda bu olaya verilebilecek en iyi örnek Garanik olayıdır. Garanik olayı Haz. Muhammed ile müşrikler arasında, Kâbe’de geçtiği ön görülen bir olaydır. Kimi doğubilimciler bu konu üzerinde çokça durmuş, hatta konu hakkında kitap bile yazmışlardır. Oysa olayı yanlışlığı hem ayetlerde hem de hadislerde her fırsatta belirtilmiştir.

Garanik Olayı Nedir?

Peygamberliğinin bir döneminde Kâbe’de dua eden Hz. Muhammed(sav) necm suresini okurken ‘’Gördünüz mü o Lat ve Uzza’yı. Ve üçüncüleri olan öteki Menat’ı.’’ Ayetinden sonra müşriklere göre ‘’Onlar yüksek kuğulardır ve şefaatleri umulur.’’ Demiş ve secdeye gitmiştir. İddialara göre bu ayeti peygamberimize şeytan indirmiş, daha sonra Cebrail peygamberimizi uyarmış ve peygamber efendimiz de bu durum karşısında çok üzülerek ayeti iptal etmiştir. Necm suresi içerisinde secde ayeti olan bir suredir. Bu nedenle necm suresini okuyan peygamberin secdeye gitmiş olması muhtemeldir. Fakat iddialara göre peygamberimizin putları öven sözlerine sevinen müşrikler de peygamberimizin arkasından secde etmişlerdir. Bu durum onların İslamı benimsediğini değil, bu olay karşısında sevindiklerini gösterir.

Garanik Olayına Dair İddialar

Garanik olayında zikredildiği gibi peygamberin putların şefaatini kabul ettikleri doğru değildir. Bu doğru olsaydı İslam dini hak din olmaz ve silinir giderdi. Tam da buna paralel olarak İslam âlimleri konuyu en iyi şekliyle açıklamaya çalışmışlardır. Bazı İslam âlimlerine göre müşriklerin peygamberin arkasında secde etmesinin en temel etkeni necm suresinin ahengidir. Bu sure tam anlamıyla ve tecvidiyle okunursa gerçekten bir düzeninin ve etkileyiciliğinin olduğu görülecektir. Eğer sizler de sureyi dinlerseniz bunun farkına varabilirsiniz. Necm suresinin ahengini kanıt gösteren âlimlere göre müşrikler peygamberin arkasında secde etmişler ve daha sonra da pişman oldukları için böyle bir şey uydurmuşlardır. Secde etmelerinin tek açıklaması ise surenin son derece akıcı ve etkili olmasıdır. Fakat çoğu âlimin bu konu hakkında birleştikleri açıklama ise ayeti, müşriklerin duyacağı şekilde Şeytan’ın okuduğu iddiasıdır. Bu âlimlerin açıklamalarına göre peygamberimiz surenin aslını okurken şeytan onun arkasından, arkasındaki müşriklerin duyacağı sesle, ayet olmayan ama ayetmiş gibi gösterilen, putlara övgüler yapılan sözleri söylemiştir. Bunun üzerine putlarının kabul gördüğüne sevinen müşrikler de sevinerek peygamberin arkasından secde etmişlerdir. Âlimlerin konu hakkındaki görüşleri bunlardır. Çünkü ayetlerde ve hadislerde geçen birçok ibarede peygamberimizin din konusunda asla hata yapmayacağı, aldatılamayacağı ve dini değiştiremeyeceği defalarca belirtilmiştir. Bu ayet ve hadisler bile böyle bir olayın yaşanamayacağının en büyük ispatıdır. Bu ya müşriklerin iftirası, ya da dini bir karışıklık çıkarmak isteyen kişilerin o dönemde kurdukları bir oyundur. Konu Müslüman kişiler tarafından her ne kadar reddedilse de birçok oryantalist bu konu hakkında araştırma yapmış, hatta kitaplar yazmışlardır. Bunlardan en bilindiği ise Şeytan Ayetleri kitabıdır.

Şeytan Ayetleri

Şeytan Ayetleri Hint asıllı Salman Rushdi tarafından yazılmış olan, Garanik olayını anlatan kitaptır. Bu kitapta Salman Rushdi dini karalamış, bunun bir oyun olduğunun üzerinde durmuştur. Bunun üzerine İslam coğrafyası da olaya tepki göstermiştir. Öyle ki İran dini lideri Humeyni’nin fetvası Salman Rushdi’nin öldürülmesi gerektiğini, bunu yapmaya çalışırken canında olan kişilerin de şehit olacaklarını belirtmiştir. Bunun üzerine Salman Rushdi’ye birçok saldırı olmuş, hayatı boyunca polis korumalarıyla yaşamak zorunda kalmıştır. Kitabı Türkçeye çevireceğini belirten Aziz Nesin’de tepki toplamış, Madımak Oteli yangını bu olay üzerine tecelli etmiştir.

Bir önceki yazımız olan Hadisler Günümüze Kadar Nasıl Ulaştı? başlıklı makalemizde Hadisler Günümüze Kadar Nasıl Ulaştı? hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Mekruh Nedir ? Namazın Mekruhları Nelerdir?

Bir önceki yazımız olan VELAYET-İ FAKİH; TÜM MUSTA’ZAF VE MÜSLÜMANLARIN İMAMI VE REHBERİDİR!.. başlıklı makalemizi …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.