Kandillerde de Oruç Tutmayla İlgili Dini Bir Zorunluluk Varmıdır ?

Kandillerde de Oruç Tutmayla İlgili Dini Bir Zorunluluk Varmıdır ?

Hz. Peygamberimiz, mübarek gün ve gecelerin değerlendirilmesini de tavsiye etmiştir (Tirmizî, Savm, 39). Ancak bu gün de ve gecelere ait özel bir namaz veya ibadet şeklinden de bahsedilmemiştir. Bu bağlamda mübarek gün ve geceleri de, bağışlanma ve hayatımıza çeki düzen vermek için de fırsat anı olarak görmemiz gerekmektedir. Dolayısıyla da müminler kandil gecelerinde, hayatlarının gidişatını da gözden geçirmeli; hata ve günahları için tövbe etmeli ve, dua ederek, Kur’an-ı Kerim okuyarak, kaza veya nafile namaz kılarak da bu fırsatları değerlendirmelidirler.

Kandil gecelerinin gündüzlerinde de oruç tutmak bazı âlimlerce müstehap sayılmıştır. Zira bir rivayette de Hz. Peygamber (s.a.s.), Şaban’ın ortasında (yani berat gecesinde) ibadet de ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah, o gece güneşin de batmasıyla dünya semasına tecelli eder ve fecir de doğana kadar, Yok mu benden af isteyen onu da affedeyim, yok mu benden de rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete de uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu başka da bir şey isteyen… buyurur. (Bkz. Tirmizî, Savm, 39; İbn Mâce, İkâmet’u-Salat, 191) da demiştir. Buna karşılık Hz. Peygamber (s.a.s.), Zilhicce’nin ilk dokuz günü de (Ebû Dâvûd, Savm, 62; Tirmizî, Savm, 52), pazartesi ve perşembe günleri de, âşûrâ ve arefe günü oruç tutar. (Müslim, Sıyâm, 196, 197; İbnd Mâce, Sıyâm, 41,42), de pazartesi de orucunu soranlara; Bugün benim doğduğum, Peygamber olarak da gönderildiğim ve Kur’an’ın vahyedildiği gündür. Diye de cevap verirdi.

Bir önceki yazımız olan Cemaatle namaz kılınırken o an Hastalanan birine müdahale etmek için namazı bozmak caiz midir ? başlıklı makalemizde Cemaatle namaz kılınırken o an Hastalanan birine müdahale etmek için namazı bozmak caiz midir ? ve cemmat hakkında bilgiler verilmektedir.

cennetin-bahcesi

Share
Published by
cennetin-bahcesi

Recent Posts

Creative Ways To Use Lighting In A Hallway Without Windows

Appendix J regulates the repair, renovation, alteration, and reconstruction of legally existing buildings and is…

2 sene ago

How to open the Windows 11 Snipping Tool with a keyboard shortcut to capture, edit, and save screenshots

Once you have taken a screenshot and used the native marking tools, if you want…

2 sene ago

Why won’t my Fitbit device sync?

Once the update is complete, your phone will restart. After the phone restarts, try to…

2 sene ago

How to Screenshot on Windows Take a Screen Shot on PC

Select one of the available restore points to do system restore in Safe Mode. It…

2 sene ago

Free Document Signing DocuSign Electronic Signature App

Stella has been working in MiniTool Software as an English Editor for more than 4…

2 sene ago

Best dating sites

Many local newspapers had online personals in the mid 1990s but were bought out by…

2 sene ago