Anasayfa » Genel » Dini Bilgiler » DÖVME GÜNAH – HARAM MIDIR? GUSLE ENGEL OLURMU?

DÖVME GÜNAH – HARAM MIDIR? GUSLE ENGEL OLURMU?

DÖVME GÜNAH – HARAM MIDIR? GUSLE ENGEL OLURMU?

Birçok gencin aklına takılan sorulardan biri olan dövme yaptırmak günah mıdır? Gusül abdestini engeller mi? Sorularına dilimiz döndüğü kadarıyla cevap vermeye çalışacağız.

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki dövme yaptırmak caiz olmayıp haramdır. Dövme, yaratılışta vücutta olmayan bir şeklin, motifin, resmin vücut derisine iğneyle bir tür kazıyarak, hayat boyu kalacak şekilde işlenmesi demektir. Buda insanın yaratılış fıtratını beğenmeyip değişiklik yaptırmak istemesi anlamına gelen dövmenin dinimizce kesin olarak yasaklandığını gösterir. Geçmişten günümüze kadar geçen her zamanda var olan dövme Efendimiz zamanında da vardı.   Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimizin hadis-i şeriflerinde yer alarak yapılması şiddetle yasaklanıp lânetlenmiştir. Ebû Hüreyre (R.A.) den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz: “İğreti saç takana da, taktırana da, bedene dövme yapana da, yaptırana da ALLAH lânet etsin!” buyuruyor. Ayrıca dövme yaptıran kişinin kendi bedenine zarar verdiğini düşünürsek bu yönden de dövmenin haram olduğu görülür.

Bu konuda bir başka husus olan dövme yaptıran kişinin guslünün kabul olup olmaması sualinde dövme derinin altına işlendiğinde o bölgeye su geçirmemesi ve bu neden le guslün farzlarının yerine gelmemesi dövme yaptıran kişinin gusül abdestinin geçerli olmamasına neden olur.

Yani özetleyecek olursak dövme yaptırmak haramdır ve kişinin guslüne engeldir. Bu hem kadınlar için hem erkekler için geçerli bir husustur.

 

 

Bir önceki yazımız olan ALKOL HARAM MIDIR? SARHOŞ OLMAYACAK KADAR İÇKİ İÇMEK GÜNAH TEŞKİL EDER Mİ? başlıklı makalemizde ALKOL HARAM MIDIR? SARHOŞ OLMAYACAK KADAR İÇKİ İÇMEK GÜNAH TEŞKİL EDER Mİ? hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.