Anasayfa » Neleri kullanabiliriz » Emojiler hakkında

Emojiler hakkında

 

Sual: WhatsApp’ta kullanılan Emoji yada Smiley denilen işaretler için, bir arkadaşımın gönderilmiş olduğu şu ileti uygun mudur?

Bunlar Yahudilerin ve Hristiyanların kullandığı sembollerdir:

 

Sakın bu tarz şeyleri kullanmayın. Bundan dolayı, (Hangi grubun geleneğini, âdetlerini çoğaltır yayarsanız onlardan olmuş olursunuz) hadis-i şerifinde bildirilen tehlikeye maruz kalırsınız. Her yaptığımıza, her yediğimize, her giydiğimizin üstündeki desenlere dikkat edelim. Onlar bizim dikkatsizliğimizle besleniyorlar. Siz de bu mesajı başkalarına gönderin.

CEVAP
Hayır, bu mesajı göndermek uygun değildir. Ek olarak hadis-i şerifi de değiştirmişler. Doğrusu, (Bir kavme benzeyen onlardan olur) buyuruluyor. Buradaki benzemek, ibadetlerde benzemektir. Kılık giysiyle, âdetlerle ilgili şeylerde benzemek günah değildir. Smiley yada kızgınlık işareti kullanmak günah değildir. Çirkin olmayan âdetlerde kâfirlere benzemek günah olmaz. İbadette kâfirlere benzemek bazı yerlerde mekruh, bazı yerlerde haram, bazı yerlerde sövgü olur. Sözgelişi haç, zünnar takan kâfir olur. Fakat kâfir gömleği giymek, saç uzatmak, kâfirlerin kullandıkları kaşıkları, çatalları, tabakları kullanmak, smiley işareti kullanmak günah olmaz. Bundan dolayı bunlar âdettir. Demek ki, onların kullandığı her şeye haram yada sövgü demek yanlıştır. O işaretlerin içinde haç yada kilise işareti de var. Bu şekilde dîni sembolleri zorunlu kalmadıkça kullanmak, elbet uygun olmaz. Zorunlu olunca, bunlar da kullanılabilir.

Bu ve aynı mesajları ona buna göndermek birçok yanlışlara ve fitnelere sebep olur. Emr-i maruf yapmak oldukca duyarlı iştir, bu işle görevli ve yetkili kişiler yapar. Diğerlerinin görevi, bir tek doğru kitapları vermek ve başka hiçbir şeye karışmamaktır.

Bir önceki yazımız olan Kaş aldırmak başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.