Anasayfa » Doğru iman bilgileri>Şirk ve tehlikeli sözler » Küfür ve küfür bulaşığı

Küfür ve küfür bulaşığı

Sual: Küfür bulaşığı ne demek, küfür işleri icra eden kâfir olmuyor mu?
CEVAP
Bu hususta, hicrî ikinci bin senenin müceddidi olan, büyük müctehid âlim İmam-ı Rabbânî hazretleri buyuruyor ki:
Cehennemde sonsuz olarak yanmak, küfrün karşılığıdır. Bir kimse, imanı varken, kâfirlerin ibadetlerine, bayramlarına kıymet verirse, âlimlerimiz, bu kimsenin imanının gideceğini bildiriyor. Zamanımız Müslümanlarının bir çok, bu belaya yakalanmıştır. Hâlbuki Peygamberimiz, (Kalbinde zerre kadar imanı olan Cehennemde sonsuz olarak kalmayacak, Cehennemden çıkarılacaktır) buyuruyor. Bunun açıklaması şöyledir:
Bir kimse, dinde inanılması lazım olan şeylerden, bir tanesine bile inanmamış, kuşku etmiş yada beğenmemişse imanı gider, kâfir olur. Bu kimse Cehennemde ebedî yanacaktır. Bir kimse de, Kelime-i tevhid söyleyip, bunun mânâsını kabul eder, (Muhammed aleyhisselam, Allahü teâlânın peygamberidir, her sözü doğrudur, güzeldir, ona uygun olmayanlar yanlıştır, kötüdür) diye inanırsa ve son nefesinde de o şekilde ölüp, âhirete, bu imanla giderse, onun durumu farklıdır. Bu kimse, kâfirlerin mukaddes bildikleri günlerinde ve gecelerinde, onların yaptıklarını yaparsa yada bir günahı hafifçe görerek, ehemmiyet vermeden işlerse, bunlara küfür bulaşığı denir. Bu kimse de Cehenneme girer, fakat kalbinde zerre kadar imanı olduğundan, Cehennemde sonsuz kalmaz.

Küfürden kaçınanlar
İmanı olanlardan, büyük günah işleyenlere [ve tevbe etmeden ölenlere] ulaşınca, Allahü teâlâ, bu günahları isterse affeder, isterse günahı temizleninceye kadar Cehennemde azap eder. Cehennem azabı, ister sonsuz olsun, ister belli bir süre olsun, küfür için, küfür sıfatları ve bulaşıklıkları içindir. Küfürden kaçınan inanç sahiplerinin yaptıkları büyük günahlar, ya imanları hürmetine, Cenab-ı Hakk’ın merhametiyle yada kalble tevbe, dille istigfar ederek ve bedenle hayırlı bir iş yaparak yada şefaate kavuşmaları ile affedilir. Günahta kul hakkı var ise, gerçek sahibi ile helalleşmek de lazımdır. Bu şekilde affedilmeyenler, dünya sıkıntıları ve dertleriyle yada son nefeste can verirken, çekecekleri zahmetlerle temizlenir. Bunlarla da temizlenmezse, bazıları mezar azabı çekmekle affa kavuşur.

Bunlardan bazıları ise, dünya sıkıntıları, mezar azabı ve sıkıntıları ve Kıyamet gününün şiddetleriyle affedilip günahları biter ve Cehennem azabıyla temizlenmeye lüzum kalmaz. Enam suresinin (İman edip de imanlarını şirkle bulaştırmayanlar, Cehennemde ebedî kalmaktan emindirler. Onlar için, bu korku yoktur) mealindeki âyet-i kerime, sözümüzün doğru bulunduğunu göstermektedir, bu sebeple buradaki zulüm, şirk anlama gelir.

Bigün, bir hasta ziyaretine gitmiştim. Ölüm hâlindeydi. Kalbine teveccüh ettim. Kalbi kararmıştı. O zulmetin temizlenmesi için oldukca uğraştım, yarar vermedi. Uzun süre yokladıktan sonrasında, o siyahlıkların, kâfirlik bulaşıklıkları ve sıfatları olduğu, kâfirlerle ve küfürle olan bağlılığından, beraberliğinden olduğu anlaşıldı. O denli uğraştığım hâlde, o zulmetler temizlenemedi. Bunların sadece, küfrün cezası olan, Cehennem ateşiyle temizleneceği anlaşıldı, fakat kalbinde zerre kadar inanç nuru da görüldüğünden, bunun yardımıyla Cehennemden çıkarılacaktır. Hastayı bu hâlde görünce, cenaze namazını kılayım mı, diye düşünceye daldım. Kalbimi uzun süre yokladıktan sonrasında, kılmak lazım bulunduğunu anladım. Demek ki, kalbinde inanç varken, [zaruret yokken de] kâfirlerle düşüp kalkan, onların bayramlarına, paskalyalarına uyanların cenaze namazlarını kılmalı, bu tarz şeyleri kâfir bilmemeli. Bunların, imanları yardımıyla Cehennemden çıkacaklarına inanmalı, fakat asla imanı olmayanlara, [Muhammed aleyhisselamın bir sözünü veya âdetini bile beğenmeyenlere] af ve mağfiret yoktur. Bunlar, küfürlerinin karşılığı olarak Cehennem azabında sonsuz kalacaklardır. (Mektubat-ı Rabbânî Tercümesi 1/266)

Küfür bulaşıklığı
Sual:
Küfür bulaşıklığı olan işleri işleyen, örnek olarak üzülmeden gıybet eden yada başka günah işlemiş olan salih bir müslüman, sonsuz olarak Cehennemde kalır mı?
CEVAP
Kâfirler benzer biçimde sonsuz Cehennemde kalmaz. Gıybet eden hangi kimse, gıybet ederken üzülür? Hâlbuki günahı üzülmeden işlemek küfürdür. Küfür alameti olan söz ve işleri icra eden, hükmen kâfir olur. Gıybet eden hiç kimseye kâfir denir mi? Sorulduğunda, gıybetin haram olduğuna inanıyorsa ona kâfir denmez. Kâfir denirse yeryüzünde Müslüman kalmaz. Hâlbuki küfür bulaşıklarını işleyenlerin, kâfirler benzer biçimde sonsuz cehennemde kalmayacağını âlimlerimiz bildirmiştir.

Bir önceki yazımız olan Kâfir olayım demek başlıklı makalemizde demek ve kafir hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.