Çifte standart ve müdara

Sual: Bir kimse, babasından yada oğlundan dolayı kötülenebilir mi? Çifte standart ve müdara aynı manaya mı gelir?
CEVAP
1-
Bir kimse, babasından yada oğlundan dolayı kötülenmez. Örneğin Nuh aleyhisselamın oğlu kâfir idi diye, babasına bir şey söylemek caiz olur mu? Ebu Cehlin oğlu İkrime radıyallahü anh bir sahabidir. Babası kâfir diye oğluna bir şey söylenemez. İnancına, yapmış olduğu işe nazaran, bir kimsenin iyi yada fena olduğu anlaşılır.

2-
Çifte standart, riya, nifak, takıyye, müdara şeklinde kelimelerin ifade etmiş olduğu manalar, birbirine benziyorsa da, değişik işlem meydana getiren her insana aynı kelime kullanılmaz. Örneğin, Peygamber efendimiz, birinden fena biri diye bahsediyordu. O kimse, yanına ulaşınca ona çeşitli ikramlarda bulunmuş oldu. Resulullah efendimizin bu hareketine çifte standart değil, müdara denir. Müdara sünnettir.

Müdara ve Müdahene
Müdarayı iyi bilmek gerekir. Müdara meydana getiren her insana münafık demek doğru olmaz.
Müdara nedir? Müdara, dini zarardan kurtarmak için dünya menfaatinden vermek, güler yüz göstermek, İslamiyet’in dışına çıkmadan, gönül almaktır. Müdahene, gönül alırken, İslamiyet’in dışına çıkmak, günaha girmektir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Allahü teâlâ, farzları yapmamı emrettiği şeklinde, müdara etmemi de emretti.) [Deylemi]

Dine, kendine yada başkasına zarar gelme korkusundan dolayı iyiliği emredip haramı men etmek mümkün eğer olmazsa, bu şekilde durumlarda fitneye engel olmak için susmaya müdara etmek denir. Her insana karşı hep tatlı dilli ve güler yüzlü olmalıdır! Fakat, kötülere ve sapıklara müdahene etmemeli, onun sapık yolundan razı bulunduğunu zan ettirmemelidir! [Hindiyye]

Cihadda çifte standart uygulamak, hile yapmak, yalan söylemek caiz ve gerekir. Örneğin, düşmanın biri ansızın Hazret-i Ali’nin karşısına kılıçla çıkıp, (Şimdi seni benim elimden kim kurtarabilir?) der. Hazret-i Ali de, parmağı ile insanın arkasını gösterip (Peki dövüşelim, fakat iki kişiyle mi?) der. Düşman, arkamdaki kim diye bakınca, Hazret-i Ali, kılıcını çekip, düşmanını zararsız hale getirir. Düşmanı, (Bana hile yaptın?) der. Hazret-i Ali de, (Harp hiledir) hadis-i şerifini bildirir. [Düşmanı da hile yapmış, çek kılıcını dövüşelim dememişti.]

Bu meseleleri iyi öğrenip müslümanlara suizan etmekten sakınmalıdır!

Bir önceki yazımız olan Cihad etmek ve dindeki yeri başlıklı makalemizde cihad, dindeki ve etmek hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.