Anasayfa » Dinimiz ve bâtıl dinleR>Dinimiz>İbadetlerimiz » Allah’ın ahlakıyla ahlaklanmak

Allah’ın ahlakıyla ahlaklanmak

Sual: İyi bir Müslüman olmak için, Allah’ın ahlakıyla ahlaklanıp, rahmetimizin, gazabımızı aşması gerekiyormuş. Bu tâbir uygun mudur?
CEVAP
Evet, uygundur. İmam-ı Rabbânî hazretleri buyuruyor ki: Sevgili kul olmak için Allahü teâlânın ahlakıyla ahlaklanmak gerekir. (Allahü teâlânın ahlakıyla ahlaklanın) hadis-i şerifini açıklarken Hâce Muhammed Parisa hazretleri, Soruşturma kitabında buyuruyor ki:
Allahü teâlânın bir sıfatı (Basir)’dir. Kısaca Allahü teâlâ her şeyi görür. Bir kimsenin kalb gözü açılır, kendi ayıplarını ve başkalarının iyi huylarını görürse, şu demek oluyor ki başkalarını kendinden üstün görürse ve Allahü teâlânın her an gördüğünü göz önünde bulundurarak hep Onun beğenmiş olduğu şeyleri yaparsa, bu sıfatla huylanmış olur. Allahü teâlânın bir sıfatı da (Mümit)’tir. Kısaca öldürücü anlama gelir. Bir kimse, sünnetlerin yerine yerleşmiş olan bid’atleri yok ederse, bu sıfatla sıfatlanmış olur. Tüm sıfatlar, bunlar gibidir. (1/107)

Her Müslüman, (Allahü teâlânın ahlakıyla huylanınız!) hadis-i şerifine uyarak Allahü teâlânın ahlakıyla ahlaklanmalıdır. Sözgelişi, Allahü teâlânın sıfatlarından biri (Settar)’dır. Kısaca günahları örtücüdür. Müslüman da din kardeşinin ayıbını, kusurunu örtmelidir. Allahü teâlâ, kullarının günahlarını affedicidir. Müslümanlar da, birbirlerinin kusurlarını, kabahatlerini affetmelidir. Allahü teâlâ kerimdir, rahimdir. Kısaca lütfu, ihsanı boldur ve merhameti çoktur. Müslüman da eli açık ve merhametli olmalıdır. Her güzel terbiye da böyledir. (S. Ebediyye – R. Nasıhin)

İmam-ı Rabbânî hazretleri buyuruyor ki:
[Deylemî’nin rivayet ettiği] (Sabekat rahmeti alâ gadabî = Rahmetim gazabımı aştı) hadis-i kudsîsinde, rahmet sıfatının, gazap sıfatını aşması, müminlerin günahkârlarına karşı olan, gazap sıfatını aşması anlama gelir. Yoksa rahmet sıfatının kâfirlere karşı olan, zatın gazabını aşması demek değildir. (1/266)

Müslümanın da, Müslüman kardeşine rahmeti şu demek oluyor ki merhameti, gazabından, nefretinden oldukça olmalı. Kâfirlere karşı ise, gazaplı olmalı. Şundan dolayı Allahü teâlâ, Eshab-ı kiramı, (Kâfirlere karşı oldukça çetin, sert davranırlar) diye övüyor. (Feth 29)

İslam’a ve Müslümanlara düşmanlık edenlere, saldıranlara karşı sert olmalı. Bir âyet-i kerimede, (Kâfirlere karşı sert ol!) buyuruluyor. (Tevbe 73)

Bir hadis-i şerifte de, (Ümmetimin hayırlısı, demir şeklinde dayanıklı olanıdır) buyuruldu. (İslam Ahlakı)

Evet rahmetimiz gazabımızı geçmeli, fakat bu bir tek Müslümanlar için olmalı. Hainlerin ihanetine göz yummak da, ihanete ortak olmak olur.

Bir önceki yazımız olan Farz borcu varken başlıklı makalemizde borcu ve varken hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.