Anasayfa » Genel » Cennet ve Cennetler

Cennet ve Cennetler

Ateist diyor ki:
Sual:
Kur’anda Cennet ve Cennetler diye geçiyor. Bu ise bir çelişkidir. İşte âyetler:
Adam yada hanım, inanç edip yararlı işler işlerse, işte onlar Cennete girer. (Nisa 124)
Rablerine karşı gelmekten sakınanlar ise, bölük bölük Cennete götürülür. (Zümer 73)
Tanrı’a ve Peygamberlerine inananlar için hazırlanmış olup genişliği gökle yerin genişliği kadar olan Cennete girmek için yarışın. (Hadid 21)

Aşağıdakiler de çoğuldur:
Tanrı’a ve Peygamberine itaat edeni içlerinden ırmaklar akan Cennetlere koyacaktır, orada temelli bırakılırlar, büyük kurtuluş budur. (Nisa 13)
Rableri onlara, tarafınca bir rahmet ve hoşnutluk ile, kendileri için, içinde tükenmez nimetler bulunan Cennetleri müjdeler. (Tevbe 21)
İman edip de güzel davranışlarda bulunanlar için, Tanrı’ın vaadi gereğince, sürekli kalacakları ve nimetleri bolca Cennetler vardır. (Lokman 8)
CEVAP
Cümlenin gelişine ve salih amel işleyenlerin durumuna gore, tekil yada çoğul kullanılmıştır. Türkçe’de de bu şekilde ifadeler vardır. Örnek olarak, (Oğlum üniversiteyi kazanmıştır) denir. Oysa bir oldukça üniversite, yüksek okul vardır. Burada vurgulanan onun üniversiteyi kazanmasıdır. Mühim olan artık onun üniversiteli olması. Almış olduğu puana gore, gidebileceği üniversiteyi araştırması, seçmesi, kayıt yaptırması bundan sonrasında gelir. Şu demek oluyor ki üniversiteyi kazanmıştır diye gel istediğine kayıt yaptır denmiyor, puanına gore şunlara gidebilirsin deniyor.

(Anarşistler, cezaevine atıldı, yakalanan fahişelerden isteyen genel eve gönderildi) denince, atılan yada gönderilen yerde bir ev değil, bir oldukça ev vardır. (Türkiye’deki cezaevleri, genel evler, ıslah edilmeli) denince de çoğul kullanmakta fayda vardır.

Bir de Anadolu’dan bir kimse, İstanbul’daki, Bakırköy’e, Şişli’ye ve Üsküdar’a gelecek olsa, gideceği yerlerin hepsini teker teker saymaz, (Ben İstanbul’a gidiyorum) der. Özel bir durum var ise, (Ben Üsküdar’a gidiyorum) da diyebilir.

Kur’an-ı kerimde de salih kimselerin durumuna gore Firdevs ve Adn Cennetlerinden de bahsedilir. Arapça’da Cennet, bahçe anlama gelir. İyi kimselerin durumuna, ibadetine gore bir değil birkaç Cennet verilecektir.

Peygamber efendimiz âyetleri açıklamış, yedi Cehennem ve sekiz Cennetin bulunduğunu bildirmiştir. Cennet kelimesini tekil yada çoğul kullanmanın çelişki ile ne alakası vardır ki.

Bir önceki yazımız olan İtaat, isyan ve imtihan başlıklı makalemizde imtihan ve isyan hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.