Anasayfa » Genel » Vekil asıl gibidir

Vekil asıl gibidir

Ateist diyor ki:
Sual:
İlk iki âyette canları ölüm meleğinin almış olduğu bildirilirken, üçüncü âyette, Tanrı’ın almış olduğu yazılıdır. Bu çelişki değil mi?
Size vekil kılınan [görevlendirilen] ölüm meleği canınızı alacaktır. (Secde 11)
Melekler onların yüzlerine ve arkalarına vurarak canlarını alırken durumları iyi mi olacak? (Muhammed 27)
Tanrı, öleceklerin ölümleri ulaşınca, ölmeyeceklerin de uykuları esnasında canlarını alır. Ölmelerine hükmettiği kimselerinkini meblağ, diğerlerini bir süreye kadar salıverir. Normal olarak düşünenler için bunda alınacak ibretler vardır. (Zümer 42)
CEVAP
Vekilin asıl şeklinde bulunduğunu, ateist de iyi bilir. Burada hiçbir çelişkinin olmadığını bilmesine karşın, sırf balçık atayım iz bırakır felsefesi ile bunu yapıyor. Bir mahkeme yada bir kral, bir mahkuma ölüm cezası verse, cezayı bizzat kral infaz etmez, cellat bu işi yapar. Ya ipini çeker yada boynunu uçurur. Her ne kadar öldüren cellat ise de, emri veren bunun sorumlusudur. Esas öldüren mahkeme yada kraldır.

Demirel, başbakan iken, Erbakan’ı vekil bırakarak yurtdışına çıkmıştı. O da bazı tayinler yapmıştı. Gazeteciler, Demirel’e (Erbakan bilseniz ne tayinler yapmış oldu, şimdi ne yapacaksınız) dediler. Demirel gazetecilerin oyununa gelmemek için, (Vekil asıl gibidir. Ne yaparsa benim adıma yapmıştır, ben yaptım onları) dedi. Kim bilir gizlice ne yaptıklarının hesabını sormuştur, o ayrı. Ne olursa olsun Başbakan Demirel’in emri ile o tayinler olmuştur.

Padişah, muharebeye kimi zaman asla katılmaz. Çadırından yada sarayından yönetim eder, cenk kazanılınca, padişah savaşı kazanmıştır denir. Kaybederse gene ona mal edilir. Burada çelişki aramak ne kadar abes olur. Ateiste, âyetlerde çelişki aradığın için (Tanrı senin canını alsın) desek, bizzat Tanrı almaz. Görevlendirdiği meleklerine aldırır. Neticede canı gene Tanrı almış oluyor.

Her şeyi meydana getiren ve yaratan Allahü teâlâdır. İnsanların canlarını melekleri vasıtası ile alıyor. Tanrı bunun canını aldı denince normal olarak ölüm meleğinin aldığını bilmeyen kimse yoktur. Birinci âyette ölüm meleği tekil olarak kullanılıyor. Kısaca her insanın ölüm meleği bir tanedir. Her insana tek melek vekil kılınmakta ve o melek canı almaktadır. İkinci âyette, çoğul olarak melekler tabiri geçiyor. Bu âyet-i kerimede canları alınan bir oldukça inkârcıdan söz edilmektedir. Onların canlarını alan da bir oldukça melek vardır. Her biri için vekil kılınmış ölüm meleği değişik olduğundan doğrusu oldukça melek olduğundan (melekler) ifadesi kullanılmıştır. Müslümanların ruhunu Azrail aleyhisselam alıyor, kâfirlerin canını ise Azrail aleyhisselamın emrindeki melekler alıyor. Kâfirlerin canı şiddetli şekilde alınır. Mümininki ise tere yağından kıl çeker şeklinde alınır. Allahü teâlâ, Azrail aleyhisselama, (Dostlarımın canını kolay al, düşmanlarımınkini de güç al) buyurdu. (Miftah-ül cenne)

Bu kudsi hadisi ateist duysa, ahmaklığından gene sevinir, gördün mü kâfirlerin canını da Azrail alıyormuş der. Emrindeki meleklere aldırınca, gene kendi almış sayılmaz mı?

Bir önceki yazımız olan Putlar niye Cehenneme gidecek başlıklı makalemizde cehenneme, gidecek ve putlar hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.