Anasayfa » Genel » Sütün meninin oluşumu

Sütün meninin oluşumu

Ateist diyor ki:
Sual: Kur’anda sağmal hayvanların sütünden bahsedilirken, gıdaların toplandığı işkembeden ve sonrasında kandan süzülerek temiz süt verildiği bildiriliyor. Oysa bilim, sütün memede oluştuğunu açıklıyor. Gene Kur’anda meninin vücutta yapım edilmiş olduğu, adamın arka kemiği ile göğüs kemikleri arasından çıkmış olduğu bildiriliyor ise de, bilim, meninin testiste oluştuğunu, vücutla asla ilgisi olmadığını açıklıyor. Kur’andaki bu ifadeler bilime terstir.
CEVAP
Uzman doktorların sütün oluşması ile ilgili verdikleri data şöyledir:
Hanımlarda süt yapımının olduğu yer meme dokusudur. Meme dokusu, hamilelik dönemine kadar süt yapımında bulunmaz. Hamilelikteki hormonal değişikliklere bağlı olarak süt yapımı başlamaktadır. Süt yapımında prolactin ve oksitocin hormonu rol oynamaktadır. Gıdalar ağız yolu ile alındıktan sonrasında mide, 12 parmak ve ince bağırsaklarda emilmeye hazır hâle getirilir. Vücut için lazım olan amino asitler, yağ asitleri, mineraller, vitaminler, glikoz kana geçer. Kan yolu ile tüm vücudu dolaşır. Her doku, her hücre kendisi için lazım olan maddeleri alır. Hamilelikte meme dokusundaki değişimlere paralel olarak kandan süt yapımı için lüzumlu maddeler alınmaya adım atar. Alınan bu maddeler salgı hücrelerinde süt haline getirilir.

Meme kısmen salgı dokusu, kısmen destek ve yağ dokusundan oluşmuştur. Salgı dokusunda meydana getirilen süt, küçük kanallar ve ondan sonra ana toplayıcı kanallar süresince meme ucuna ilerler. Kanallar, meme ucuna ulaşmadan ilkin daha da genişleyerek laktiferöz sinüsler şeklini alır. Bu sinüsler, sütün içinde toplanması sebebi ile önemlidir. Meme ucunda pek fazlaca sinir ucu bulunmuş olduğu için fazlaca kırılgan olup bu, sütün akışına yardım eden refleksler yönünden önemlidir. Meme ucunun çevresinde areola adında olan koyu renkli bir halka olup hafifçe kabarık durumda bulunabilir. Bu yağlı bir sıvı salgılayan bezlerin varlığı sebebi iledir. Yağlı sıvı, meme ucu derisinin yumuşak ve iyi durumda bulunmasını sağlar. Süt yapımı, hormonlar ve reflekslerin sonucu olur. Gebelik süresince, salgı bezleri süt yapımına hazırlanırlar. Doğumdan derhal sonrasında değişen hormonal değişimler ile süt yapımı adım atar. Bebek beslenmeye başlayınca, iki refleks sonucu kafi özelliklere haiz süt tam zamanında gelmeye adım atar.

Sağmal hayvanlarda sütün meydana gelişi Kur’an-ı kerimde mealen şu şekilde bildiriliyor:
(Süt veren hayvanlarda da size ibretler vardır. İşkembedeki pislik ile [necis] kandan [iki pislik arasından] meydana gelen, [içinde faydalı maddeler bulunan] temiz bir süt içirmekteyiz.) [Nahl 66]

Mide kanalından gelen yarı sindirilmiş besinlerle damarlardan gelen kan birleşerek vücuda dağılır. Bu karışımın bir kısmı kaslara ve öteki vücut dokularına dağılırken, bir kısmı da süt bezlerine süt olarak salgılanmak suretiyle ulaşır.

Süt bezleri de, öteki vücut dokuları benzer biçimde kan yöntemiyle kendilerine getirilen sindirilmiş gıdalarla beslenir. Kan, gıdalardan gelen gıdaların toplanıp iletilmesinde fazlaca mühim bir rol oynar. Süt de tüm bu aşamalardan sonrasında süt bezleri tarafınca salgılanır ve sindirilmiş besinin kan dolaşımıyla taşınması sonucunda oluştuğu için gıda kıymeti oldukça yüksektir.

Sütün memeden, meninin de testis yolu ile çıktığını en ilkel bir insan bile bilir. Bunların oluşmasını oluşturan sebepleri ise sadece ilim ehli bilir. Cahiller, musluktan akan suyun depoda oluşup, oradan geldiğini iddia edebilir, fakat gerçek öyleki değildir.

Kur’an-ı kerimin hiçbir âyeti bilime aykırı olması imkansız. Hatta bilimin yeni yeni görmeye çalmış olduğu bazı gerçekleri 1400 yıl öncesinden bildirmiştir.

Ürolog uzmanlarının bu mevzuda verdikleri data de şöyledir:
Erkeklerde [anne karnında iken] testisler (yumurtalar) gebeliğin 3. haftasında karın arka duvarında oluşmaya adım atar. Gebeliğin 28. haftasında skrotuma (torbaya) inmeye adım atar. 4 haftada bu iniş tamamlanır.

Sperm hücreleri beyindeki hipofiz bezinden salgılanan LH ve FSH hormonlarının ve testislerdeki Leydig hücrelerinden salgılanan Testosteron hormonunun tesiri ile testislerdeki Seminifer Tübullerde oluşur. Prostat ve Veziküla Seminalis denilen bezlerin sıvıları ile karışır ve penis yöntemiyle meni olarak dışarı atılır.

Kur’an-ı kerimde insanoğlunun yaratılışı hakkında mealen şu şekilde bildiriliyor:
(İnsan niçin yaratıldığına bir baksın, [düşünsün], o, [rahme] dökülen bir sudan [meniden] yaratıldı. O su, [erkeğin], bel kemiği ile, [kadının] göğüs kemikleri arasından çıkar.) [Tarık 5, 6, 7]

Bu âyet-i kerime de, süt ile ilgili âyet-i kerime de bilime aykırı değildir.

Bir önceki yazımız olan Mekke'nin Rabbi olur mu? başlıklı makalemizde MEKKE ve rabbi hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.