Anasayfa » Genel » Cehennemdekilerin gıdası

Cehennemdekilerin gıdası

Sual: Bir ateist diyor ki: Sad sûresi 57. ve Nebe sûresi 24-26. âyetlerinde irin için, Cehennemdekilerin içecekleri denirken, Hakka sûresi 36. ve 37. âyetlerinde yiyecek deniyor. Burada çelişki yok mu?
CEVAP
Hayır, çelişki yok. Bu âyet-i kerimelerin mealleri şöyledir:
(Onlar [kâfirler] Cehenneme girerler, orası ne fena bir yerdir. Orada kaynar su ve irin vardır. Onu tatsınlar!) [Sad 56, 57]

(Orada bir serinlik yada [susuzluğu giderecek] bir içecek tatmazlar, sadece [dünyada yaptıklarına] karşılık olarak, kaynar su ve irin tadarlar.) [Nebe 24–26]

(Onların gıslinden başka yiyecekleri yoktur. O sadece kâfirlerin yiyeceğidir.) [Hakka 36, 37]

Gıslin, kanla karışık irin yada zakkum şeklinde bir ağaç anlama gelir. (Celaleyn)

Gıslin, tefsirlere nazaran bir ağaçtır. Nitekim Kur’an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Zakkum, cehennemin dibinde bitip yetişen bir ağaçtır. Tomurcukları sanki şeytanların başları gibidir. Cehennemdekiler ondan yiyip karınlarını doldururlar. Sonrasında zakkumun üstüne onlar için, kaynar su karıştırılmış bir içecek vardır.) [Saffat 64-67]

Gıslin, bir ağaç olmayıp irin olsa ne çıkar? İrin yedirilip içirilmez mi? Sabah kahvaltısını çorbayla icra eden kimse, çorba içtim de diyebilir, çorba yedim de diyebilir. Günümüz âdetlerinde de, (Akşam çayına buyurun) denilir. Fakat ikramda, çay da vardır, pasta ve börek de vardır. Adına çay dendi diye, pasta, börek de içiriliyor denmez. Bu âyet-i kerimede de, bunun şeklinde, çelişki sayılacak bir durum yoktur.

Ateist, Kur’an-ı kerimde çelişki aramak yerine, kendi kafasındaki çelişkilere baksın! Asırlardır sönmeden yanan Güneş, ısısını ve ışığını nereden alıyor ve niye bitmiyor? Bir karınca hattâ bir buğday tanesi yaratmaktan âcizken, kâinatın yoktan yaratılmasına rastlantı demesinin yada bir yaratıcıyı inkâr etmesinin akılla izahı mümkün değildir.

Bir başka ateist de, (Su, 1 oksijenle, 2 hidrojen atomundan meydana gelmiştir. Senin peygamberlerin bu tarz şeyleri biliyorlar mıydı?) demişti. Kur’an-ı kerimde Âdem aleyhisselamın tüm varlıkların isimlerini ve özelliklerini bilmiş olduğu yazılıdır. Resulullah’a da, kıyamete kadar olacak her şey bildirildi. Ateiste, (Oksijenle hidrojeni Allahü teâlâ yarattı. Haydi ikisini birleştirip de su meydana getirin. Sana oksijen ve hidrojen yap demiyoruz, yalnız ikisini birleştir) diyoruz. Bunu da hiçbir kimse yapması imkansız.

Ek olarak, Dünya da, gezegenler de hareket hâlindedir. Hareket hâlindeki bir şeyin, yörüngesinden çıkmadan seyrine devam etmesi, bir hesap ve denetim dâhilinde bulunduğunu göstermez mi? Bu hesabı ve kontrolü icra eden, yaratan, sevk ve yönetim eden de normal olarak Allahü teâlâdır. Kendiliğinden döndüğünü söylemek ne büyük ahmaklıktır!

Bir önceki yazımız olan Zalimler ve hidayet başlıklı makalemizde hidayet ve zalimler hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.