Anasayfa » Genel » Dantecilerin tanrısı

Dantecilerin tanrısı

Sual: Tarımı bilmeyenin ziraat hakkında hitabı örneğin, (Kabak ağaçlarının budama zamanı geldi) demesi şeklinde, din cahili bir muhabir de, (Hac, bu yıl da, Kurban Bayramı’na denk geldi) demişti. Dini bilmeyenin de, din hakkında yazı yazması bu şekilde komik oluyor. 13. yüzyılda yaşamış İtalyan ozan ve yazar Dante’nin üç ciltlik İlahi Komedya kitabını mühim bir yapıt zannederek birkaç kez okuyan deist bir yazar, bu kitabın tesirinde kalmış olarak saçma sapan şeyler yazmış. Özetle diyor ki:
(1- Tanrı konuşmaz.
2- Tanrı, kimin Cennete, kimin Cehenneme gideceğini söylemez.
3– Kimse de bunu bilmez.
4- Bazıları Cehenneme gönderme yetkisini kendinde görür.
5– İnsanlar yanlış iş yapınca tanrının canı acır.
6- Ömrünü tanrılara ibadetle geçiren papa, Cehenneme gitmez.
7- Gerçek Müslümanlar bu anlatılanları oldukca iyi bilirler.)
Bunlara İslâmiyet’e uygun bir yanıt verilebilir mi?
CEVAP
Dinden haberi olmayanlar nedense, oldukca tanrıdan bahsediyorlar. Yer tanrısı, gök tanrısı, aşk tanrısı, laiklik tanrısı, zındıklık tanrısı… Bir de bunlar, tanrıça doğrusu dişi tanrı diyorlar. Hristiyanların üç tanrısı var. Bu deistlerin sayılamayacak kadar adam ve dişi tanrıları var. Oldukca tanrı olunca, oldukca iş yapılır sanıyorlar. Bir de tanrıyı âciz insana benzetiyorlar. İnsan, ne kadar güçlü olursa olsun bir şey yaratamaz ve ölmeye mahkûmdur. Bunların tanrı dedikleri ile Tanrı ayrıdır. Deistler Tanrı’ı tanrı sanıyorlar. Bu oldukca yanlıştır. Her şeye gücü yeten Allahü teâlânın hâşâ suçluları cezalandıracak gücü olmadığını sanıyorlar. Din denilince Dante’nin anladığı şeklinde safsataları din sanıyorlar. Onun saçmalarını okumayı artam olarak görüyorlar. Deist yazar, dinden bahsediyor, fakat nedense Müslümanlıktan ve Kur’an-ı kerimden asla bahsetmiyor. Ya İslamiyet’i bilmiyor yada asla inanmıyor.

İslâmiyet’e nazaran, Müslümanlığa inanan hepimiz Cennete, inanmayanlar doğrusu gayrimüslimlerin hepsi Cehenneme gider. Bunu Tanrı bizzat bildiriyor. Müslüman olmak için imanın altı şartına inanmak şarttır. Birine bile inanmayan Müslüman olması imkansız. Örneğin meleklere inanmasa Müslüman olması imkansız. Meleklere inanır, fakat onları kız olarak bilirse gene inanç olmaz. Meleklerde erkeklik dişilik yoktur. Nurani varlıklardır. İmanın öteki şartlarını da Müslüman şeklinde bilmek gerekir.
Şimdi bildirilen saçmalara dinimize nazaran yanıt verelim:

Tanrı konuşur:
1-
(Tanrı konuşmaz) diyor. Dante’nin tanrısı sessizmiş, doğrusu o, putu tanım ediyor. Elbet putlar sessizdir, iyiye kötüye karışmaz. Fakat Allahü teâlâ konuşuyor. Zati sıfatlarından biri (Kelam) sıfatıdır. Kur’an-ı kerim, kelam sıfatıdır. Allahü teâlâ, emirlerini yasaklarını Kur’an-ı kerimde açıkça bildirmiştir. Hazret-i Âdem’den beri gelen resullere de, kitaplar göndermiştir. (Tanrı, komut ve yasak göndermedi) demek bu kitapları inkâr etmek olur. Peygamberlere vahiy gönderdiğini ve onlarla konuştuğunu bilmeyen azdır.

Kâfirlerin Cehenneme gideceğini Tanrı bildiriyor:
2-
(Tanrı, kimin Cennete, kimin Cehenneme gideceğini söylemez) diyor. Kur’an-ı kerimde, kimin Cennete, kimin Cehenneme gideceğini açık olarak bildirmiştir. Deistlerin tanrısı normal olarak bir şey bildiremez. Fakat Müslümanların Tanrı’ı birçok âyette bunu bildirmiştir. Mümin sûresinin 1-11. ve Mearic sûresinin 22-35. âyetlerinde Cennete gideceklerin vasıfları bildiriliyor. Birkaç âyet-i kerime meali:
(Kâfirlerin cami yapmaları ve öteki tüm iyi işleri, boşa gidecek, Cehennemde sonsuz kalacaklar.) [Tevbe 17]

(Tanrı’a ve Resulüne karşı isyan edip sınırlarını [dinin hükümlerini] aşanı Tanrı ebedî kalacağı bir ateşe sokar.) [Nisa 14]

(Resule karşı gelip, müminlerin yolundan ayrılanı Cehenneme sokarız.) [Nisa 115]

(Tanrı, Meryem oğlu Mesîh’tir diyenler kâfir olmuştur. Tanrı, kendine ortak koşana Cenneti haram kılar; artık onun yeri ateştir.) [Maide 72]

(Ehl-i kitabından [Yahudi ve Hristiyan] olsun, müşriklerden olsun, tüm kâfirler Cehenneme gidecektir.) [Beyyine 6]

Demek ki Müslüman olmayanların doğrusu kâfirlerin hepsi Cehenneme gidecektir.

Müslümanların Cennete gideceğini Tanrı bildiriyor:
Kâfirlerin Cehenneme gideceğini bildiren oldukca âyet olduğu şeklinde, Müslümanların da Cennete gideceğini bildiren oldukca âyet vardır. Birkaçının meali:
(Rablerine karşı gelmekten sakınan Müslümanlar için, Tanrı tarafınca bir ikram olarak, altlarından ırmaklar akan, ebedî olarak kalacakları cennetler vardır.) [Âl-i İmran 198]
(Kim Tanrı’a ve Resulüne itaat ederse, Tanrı onu, Cennete koyar.)
[Nisa 13]
(İman edip güzel işler yapanları, imanları sebebiyle Rableri nimet dolu cennetlere koyar.)
[Yunus 9]
Deist yazar, Dante’ye değil, Tanrı’a ve Onun resulü Muhammed aleyhisselama bir kulak verseydi bu tarz şeyleri bilirdi. Peygamber efendimiz, (Cennete yalnız Müslüman olan girer) buyuruyor. (Buhârî, Müslim)

3- Hristiyanlar ve Dante’nin deistleri, kimin Cennete kimin Cehenneme gideceğini bilmezse de, Müslümanlar, Kur’an-ı kerimden öğrendikleri için bilirler.

4- (Bazıları Cehenneme gönderme yetkisini kendinde görür) deniyor. Bazılarından kasıt Müslümanlar değildir. Zira her Müslüman bu yetkinin yalnız Tanrı’a mahsus bulunduğunu bilir. Eğer Dante’nin adamları kast ediliyorsa, onun da asla önemi yoktur.

5- (İnsanlar yanlış iş yapınca tanrının canı acır) demek de yanlıştır. Tanrıdan kastı sessiz olan doğrusu konuşamayan, bilmeyen put ise, putun canı yok ki acısın. Eğer Tanrı kastediliyorsa, Tanrı’ı insan şeklinde sanmak da yanlış olur. Bu şekilde söylemenin sövgü olduğu Kur’an-ı kerimde yazılıdır. Doğrusu Tanrı, kendini yaratılmış bir varlık şeklinde görenlerin kâfir bulunduğunu bildiriyor.

6- (Ömrünü tanrılara ibadetle geçiren papa, Cehenneme gitmez) demek de yanlıştır. Cennete ve Cehenneme gitmenin şartlarını bu tarz şeyleri yaratan Tanrı koymuştur. (Müslüman olmayan Cennete giremez) buyuruyor. Müslüman olmayan kâfirdir. Kâfirin de gideceği yer bellidir.

7- (Gerçek Müslümanlar bu anlatılanları oldukca iyi bilirler) deniyor. Yazının tamamından, Dantecinin kastettiği gerçek Müslüman, içki içen, namaz kılmayan, tesettüre inanmayan, papanın ve Hristiyanların Cennete gideceğini sanan kimse anlamına gelir. Bu şekilde inananın, gerçek Müslüman değil, gerçek bir kâfir bulunduğunu Kur’an-ı kerim açıkça bildiriyor.

Bir önceki yazımız olan Şeytana saygı mı? başlıklı makalemizde eytana hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.