Anasayfa » Genel » Hac çeşitleri

Hac çeşitleri

Üç türlü hac vardır:
1- İfrad hac: Bu haccı yapana müfrid hacı denir. İhrama girerken, yalnız hac hayata geçirmeye niyet eden kimsedir. Mekke’de oturanlar, yalnız müfrid hacı olur.

2- Kıran hac: Bu haccı yapana karin hacı denir. Hacla umreye beraber niyet eden kimsedir. Ilkin umre için tavaf ve sa’y edip, sonrasında ihramını çıkarmadan ve tıraş olmadan, hac günlerinde hac için, yine tavaf ve sa’y yapar.

3- Temettü hac: Bu haccı yapana mütemetti hacı denir. Hac aylarında, kısaca Şevval, Zilkade, Zilhiccenin ilk on gününde umre yapmak için ihrama girip, umre için tavaf ve sa’y yapmış olup ve tıraş olup ihramdan çıkar. Memleketine gitmeyerek, o yıl, Terviye gününde yada daha ilkin, hac için ihrama girerek müfrid hacı benzer biçimde hac yapar. Yalnız, tavaf-ı ziyaretten sonrasında da sa’y yapar.

Karin ve mütemetti hacıların şükür kurbanı kesmeleri vacibdir.

Temettü yada kıran haccı yapanlardan, kurbanlık hayvan bulunmaması yada alınamaması sebebiyle, kurban kesme imkânı olmayanlar, üç gün hac esnasında, yedi gün hacdan sonrasında olmak suretiyle on gün oruç tutarlar. İlk üç günün, ihrama girdikten sonrasında, hac ayları içinde ve kurban bayramının ilk gününden ilkin Mekke’de tutulmuş olması zorunludur. Kurban kesme imkânı elde edilebileceği ümidiyle, bu üç günlük orucun son vaktine kadar geciktirilmesi kısaca Arefe günü tamamlanmak suretiyle 7, 8 ve 9 Zilhicce günlerinde tutulması efdaldir. Temettü haccında bu oruç hemen hemen hac için ihrama girilmeden, umre ihramından sonrasında da tutulabilir.

Bir önceki yazımız olan Haccın fazileti başlıklı makalemizde fazileti hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.