Anasayfa » Genel » Şeytan taşlamak

Şeytan taşlamak

Sual: Bazıları, şeytan taşlamanın aslı olmadığını söylüyorlar. Bu hususta hadis var mıdır?
CEVAP
Bir şeyin aslı olması için ne olursa olsun hadis-i şerif ile bildirilmesi lazım değildir. Dinimizde dört kanıt vardır. Bunların birisinde var ise, başka kanıt aranmaz. Tüm fıkıh kitaplarında şeytan taşlamanın vacip olduğu bildirilmektedir.

Bu hususta birkaç hadis-i şerif şöyleki:
(Ya Resulallah, bu taşları şeytana atmaktaki mükafatımız nedir?) diye sorana, buyurdu ki:
(Bunun mükafatını, en fazlaca muhtaç olduğun Kıyamette, Rabbinin katında bulacaksın!)
[Taberani]
(İbrahim aleyhisselam, hac hayata geçirmeye geldiği zaman, ilk cemrede
[şeytan taşlama yerinde] yolunu kesen şeytana yedi taş attı. Şeytan yere battı. İkinci cemrenin yanında görünce gene yedi taş attı. Şeytan gene yere battı. Üçüncü taşlama yerinde şeytanı yeniden görünce, yedi taş atıp onu yerin altına geçirdi.) [Hakim, İbni Huzeyme]

Resulullah efendimizin şeytan taşlamaya yaya gidip geldiği Tirmizi’deki hadis-i şerifte bildirilmektedir.

Sual: Her yıl şeytan taşlanırken, kalabalıklık oluyor, insanoğlu ölüyor. Buna deva olarak şeytan gece taşlanamaz mı? Başka bir yol bulunamaz mı, bir önlem alınamaz mı?
CEVAP
Her türlü önlem alınabilir. Gece de taş atılabilir. Sadece organize edecek bir güvenliğe gereksinim vardır. Bir tek bir taraftan girip öte taraftan çıkılsa gene lüzumlu önlem alınmış olur. Gelenlerle gidenler aynı yolu paylaşınca izdihama sebep oluyor. Tavafta da önlem alınmıyor. Hanım adam, hasta sağlam karışık oluyor. Oysa belli saatlerde hanımefendiler, gene belli saatlerde erkekler ziyaret etse rahat olur. İstanbul’da Hırka-i şerifte hanımefendilerin saati ayrı, adamların saati ayrıdır. Tavafta da bu şekilde yapabilirler.

Şeytana taş atarken yürüyen merdivenler şeklinde şeritler yapılabilir, metro, tren, tramvay yapılabilir. Bir taraftan girip diğeri taraftan çıkarlar. Asla kalabalıklık olmaz. Çözüm istense deva çoktur. Gece de taş atmak caizdir. Dinimizin hükmü aşağıda bildirilmiştir:

Mina’da, bayram günleri üç gün şeytan taşlanır. Bayramın birinci günü Mina’da, Cemre-i Akabe [Büyük Şeytan] denilen yerde iki buçuk metreden yada daha uzaktan Cemre [Büyük Şeytan] yerini gösteren duvarın altına nohut kadar yedi taş atılır. Ertesi sabaha kadar caiz ise de, o gün öğleden ilkin atmak sünnettir. Bayramın ikinci günü, öğle namazından sonrasında üç ayrı yerde, yedişer taş atılır. Mescid-i Hıf’e yakın olandan başlanır. Ilkin ufak şeytan, sonrasında orta şeytan ve büyük şeytana yedi taş atılır, toplam 21 taş eder.

Bayramın üçüncü günü de bu şekilde yedişer taş atılır ki, hepsi 49 taş olur. [Aynen ikinci günkü gibi.] Bu taşları öğleden ilkin atmak mekruhtur. [Birinci gün öğleden önce atılır, ikinci ve üçüncü gün öğleden sonra atılır.]

Üçüncü günü güneş batmadan ilkin, Mina’dan ayrılınır. Dördüncü gün de Mina’da kalıp, sabahtan güneşin batışına kadar dilediği vakit 21 taş daha atmak müstehabdır. [Küçük, orta ve büyük şeytana yedişer taş atılır.]

Dördüncü günü sabaha kadar Mina’da kalıp da taş atmadan ayrılırsa, ceza olarak koyun kesmek gerekir. (S. Ebediyye)

Bir önceki yazımız olan Kadınların hacca gitmesi başlıklı makalemizde gitmesi ve hacca hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.