Anasayfa » Genel » Nafile hac ve umreden kıymetli olan

Nafile hac ve umreden kıymetli olan

Sual: Hacca gittim. Fakat yeniden nafile olarak gitmeyi düşünüyorum. Nafile hac ve umre mi daha sevap, yoksa fakirlere sadaka vermek mi?
CEVAP
Her ikisi de nafiledir. İmam-ı Rabbani hazretleri, (Nafile, farzın yanında denizde damla bile değildir) buyuruyor. O halde farz olan bir ibadeti halletmeye çalışmalıdır. İbni Âbidin hazretleri, hac bahsinin sonunda buyuruyor ki:
(Yazı ve propaganda ile [Doğru yazılmış din kitabı vererek veya Medya ile] İslamiyet’e hizmet etmek, nafile hacdan ve umreden daha sevaptır. Bu şekilde cihad hizmeti olmayan için, memleketinde fukara, muhtaç ve salihlere, seyyidlere ve Ehl-i sünnet bilgilerini yayanlara para yardımı etmek, nafile haclardan, cami, Kur’an kursu ve aynı hizmetleri yapmaktan daha sevaptır.)

Sual: Cami, Kur’an-ı kerim kursu ve aynı İslam’a faydası olan işleri yapmak, nafile hac ve umreden daha mı sevaptır?
CEVAP
Evet. Nafile hac ve umre yaparken harcanan paralar, müslüman muhtaçlara veriliyorsa, nafile hac ve umre yapmak, kendi memleketinde sadaka vermekten daha efdal olur. Zira, hem mal ile, hem de gövde ile yakarma yapılmaktadır. Sadece, Abdullah-i Dehlevi hazretleri buyuruyor ki:
(Hacda bir farzı yada vacibi özürsüz terk etmemeli yada haram, mekruh işlememeli. Aksi halde, nafile hac ve umre yapmak sevap değil günah olur.) [Makâmâti mazheriyye, m.26]

Bir önceki yazımız olan Zemzem içmek başlıklı makalemizde zemzem hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.