Anasayfa » Ahlak bilgileri » Hırsızlık ve gasp

Hırsızlık ve gasp

Sual: Hırsızlığın dindeki yeri nedir?
CEVAP
Hırsızlık, büyük günahtır. Kitap, sünnet ve icma ile haramdır.

Hırsızlık icra eden cezalandırılır. (Maide 38)

Hadis-i şerifte de, (Sizden öncekiler, nüfuzlu biri hırsızlık yapınca, özgür bırakırlar, kuvvetsiz biri hırsızlık yapınca, ona ceza verirlerdi. Bu yüzden helak oldular) buyuruldu. (Müslim)

Hırsızlık, kendisi büyük günah olması durumunda, başka büyük günahların da işlenmesine sebep olabilir. Katillik, malının çalınmasıyla mağdur duruma düşenin dininin dünyasının zarara uğraması benzer biçimde.

Çalınmasaydı o malın hayır işlerinde kullanılacak olması, dolayısıyla buna engel olunması, örnek olarak vakıf malının çalınması bu günahı daha da artırır.

Başkasının malını izinsiz almak
Sual: Gasbedilmiş yada emanet olarak bırakılmış malı, parayı kullanmanın, bu mal ve para ile tecim yapmanın, kazanç elde etmenin dinimiz açısından hükmü nedir?
Yanıt:
Bu mevzu hakkında Hadîkada el afetlerinde deniyor ki:
“Başkasının malını ondan izinsiz, zorla almaya, Gasbetmek denir. Gasp, haram olduğu benzer biçimde, gasbedilen malı kullanmak da haramdır. Başkasının malını izinsiz alıp, kullanıp, sonrasında geri vermek, malda ayıp ve kusur hasıl olmasa bile, haram olur. Kendisine emanet olarak bırakılan yada gasbettiği malı, parayı ticarette yada başka yerde kullanıp da, bundan kazanç sağlamak caiz değildir. Kazanılmış olduğu şeyler de haram olur. Bunu fakire sadaka olarak vermesi lazım olur. Birinin malını, parasını latife olarak da alıp saklamak haramdır. Şundan dolayı, böylece, başkasını üzmüş oluyor. Başkasına eziyet vermek haramdır.”

Bir önceki yazımız olan Hıkd (Kin beslemek) başlıklı makalemizde beslemek hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.