Anasayfa » Alışveriş bilgileri » Dinimizde avcılığın yeri

Dinimizde avcılığın yeri

Sual: Dinimizde avcılığın yeri nedir?
CEVAP
Allahü teâlâ, insanoğlu için çeşitli hayvanlar yaratmıştır. Bıldırcın, tavşan, balık benzer biçimde hayvanların etinden; sansar, porsuk, tilki benzer biçimde hayvanların postundan; geyiklerin derisinden; tıpta ve ıtriyatta kullanılmak suretiyle misk ceylanlarının miskinden; deniz hayvanlarının incisinden, mercanından; filin dişinden yararlanmak için avlamak; kurt, domuz, yılan, fare benzer biçimde hayvanları da zararlarını önlemek için, işkence etmeden, sözgelişi yakmadan, suda boğmadan öldürmek caizdir.

Avcılık yaparken başkalarının mahsullerine zarar vermemelidir. Maalesef, (Zevk için balık tutmayı ve avcılık yapmayı, ince ruhlu müslümanlara asla yakıştırmam. Kendilerine daha düzgüsel ve meşru eğlenceler bulsunlar) diyen yazarlar türemiştir. Tecim için olmasa da, sırf balık yiyebilmek için balık tutmak haram yada mekruh değildir. Caizdir. Hatta balık yemeye asla ihtiyacı olmasa bile, sırf üstündeki stresi atmak için balık avlayıp, tuttuğu balıkları muhtaçlara vermek de caizdir.

Cenab-ı Hak, Kur’an-ı kerimde balık avlamayı helal kılmış, (Deniz avı yapmak ve onu yiyecek helal kılındı) buyurmuştur. (Maide 96)

Allahü teâlânın helal kıldığı avcılığı gayrimeşru iş benzer biçimde göstermek yanlıştır.

Yırtıcı hayvanları avlamak, mubah bir kazanç yoluysa da, tecim, ziraat, sanat benzer biçimde öteki kazanç yolları bundan daha efdaldir. Sırf eğlence için avcılık hoş değildir. Kalbe sorun verir, hayvanlara karşı şefkat duygularını köreltir, acıma duygusunu azaltır.

Fakat avcılığa, hayvan kesmeye haram yada gayrimeşru iş demek caiz değildir. Kasap da hayvanları kesmektedir. Kasabın yapmış olduğu işe vicdansızlık denir mi? Avlanırken, hayvan öldürürken, hayvanlara işkence edilmiyorsa, dinimizin bildirdiği hudutlara riayet ediliyorsa sorun yok anlamına gelir.

Avcılık; tüfekle, tuzak kurmakla yapıldığı benzer biçimde, talim görmüş köpek, tazı, şahin, atmaca, doğan benzer biçimde hayvanlarla da yapılır. Talim görmemiş hayvanlarla avcılık yapılmaz.

Kısaca hayvanın, avı kendisi için değil, sahibi için avlaması lazımdır. Bir hayvanın talim görmüş olduğu, peş peşe üç kez tuttuğu avı yemeden sahibine getirmesinden anlaşılır. Atmaca, şahin benzer biçimde tırnaklı kuşlarınsa, bırakıldıktan sonrasında, çağrıldığı zaman uçup gelmelerinden anlaşılır. Bir köpek avladığı hayvanı yese yada bir atmaca çağırıldığı halde gelmese, bu şekilde hayvanların avladığı hayvan yenmez.

Avın yenebilmesi için şunlara riayet lazımdır:
Besmele ile gönderilen av köpeğinin ve doğan kuşunun yakalayıp, ısırarak yaralayıp öldürmüş olduğu av hayvanı yenir. Diri getirdikleri av hayvanını kesmek lâzımdır. Köpeğin, yaralamayıp boğduğu ve yaralayıp etinden yidiği av, yenmez.

Kasten, şu demek oluyor ki hatırında olduğu hâlde, bilerek besmele çekmeden kesilen hayvanı ve besmelesiz tutulan av hayvanını, kitapsız kâfirlerin, mürtedlerin kestiği, avladığı hayvanı yiyecek haramdır. Bu şekilde tutulan balığı yiyecek haram değildir. Kesmeyip de, bir yerine bıçak saplayarak, ensesine ve alnına vurarak yada boğarak yada ilâçlayarak, elektrikleyerek öldürülen kara hayvanları, leş olur. Bu tarz şeyleri yiyecek haram olur. (Tam İlmihâl)

Sual: Av hayvanını, sözgelişi tavşanı uyurken değil de, uyandırıp kaçarken vurmalı deniyor. Uyurken vurmak caiz midir?
CEVAP
Evet, caizdir.

Oltaya solucan takmak
Sual: Oltaya solucan takmak caiz midir?
CEVAP
Evet, caizdir.

Avcılık mubahtır
Sual:
Maide sûresinin 94, 95 ve 96. âyetlerinden, avcılığın yasak olduğu benzer biçimde bir şey anladım. Avcılık mubah değil mi?
CEVAP
Evet, mubahtır. Âyet-i kerimeden dinî hükümler öğrenilemez, hattâ hadis-i şeriflerden de âlimlerin açıklaması olmadan din öğrenilemez. Din, fıkıh kitaplarından öğrenilir. O âyet-i kerimeler, hacda ihramlı iken avcılığı, kara hayvanlarını avlamayı yasaklamaktadır.

Bir önceki yazımız olan Dini kitapların ticareti başlıklı makalemizde kitaplar ve ticareti hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.