Anasayfa » Genel » Çiğ et ve çiğ sebze yemek

Çiğ et ve çiğ sebze yemek

Sual: Mubah olan şey için kanıt aranmaz, haram olan şey için kanıt aranır diyorsunuz. Bir de Tam İlmihal’de dini mevzularda her meselenin cevabı var diyorsunuz. Çiğ et ve çiğ sebze yemek haram diye yazmıyor. Bu tarz şeyleri yemek helal mi?
CEVAP
Tam İlmihal’de yiyip içilmesi haram olanlar diye sekiz madde var. Bu maddelerin birinde zararı olan şeyleri yemek, ötekinde de zehirli şeyleri yemek diye bildiriliyor. Kitapta ölçü bildiriliyor. Vücuda zarar veren her şey haramdır. Bir oldukça zehirli ot var. Zehirli olanını, örnek olarak zehirli mantar yemek haramdır. Sebze ve meyvelerden de zararı olan olanlar vardır. Alerji yapanlar vardır. Alerji yapana, kendisine zarar verenlere bu sebze ve meyveyi yemek haram olur. Başkasına haram olmaz. Bazı kimselere çilek alerji yapar. Bunların çilek yemesi caiz olmaz.

Patlıcan, patates şeklinde çiğ sebze yemek bazı kimselere zararlıdır. Zararı dokunan olanlara, zarar verdiği miktar günah olur. Örneğin on tane çilek bir adama zarar veriyorsa, üç tane yiyince bir şey olmuyorsa üç çilek ona günah olmaz. Vejetaryen denilen kimseler, çiğ sebzelere alıştıkları için onlara zarar vermiyor. Zarar vermediği için de çiğ sebze yemek onlara günah olmaz.

Çiğ et de, çiğ sebze şeklinde mubah gıdadır. Yenmesinde sakınca olmaz, sadece çiğ sebzelerin bazıları insana zarar verebilir. Bunun için vücuda zarar vermeyecek kadar yenebilir. Çiğ et de fazla yenirse vücuda zarar verebilir. Örneğin yarım kaşık çiğ kıyma yenebilir. Haram olmasının ölçüsü vardır. Vücuda zarar verecek miktarı caiz olmaz. Bu zarar da, kişiden kişiye değişmiş olur.

Eczanelerde ilaç için, şifa için satılan ilaçlar da böyledir. Bir insana 1-2 hap zarar vermiyorsa içebilir. On tanesi zehirliyorsa haram olur. Helal yemek bile böyledir. Bir çok zarar verdiği için tıka basa oldukça yemek haram olur. Hatta sigara da böyledir. Astım hastasını bir tane sigara komaya sokabilir. Fakat kimisine 10 tane sigara zarar vermeyebilir. Her insana zarar veren miktarı haramdır. Bir insan, içmeyip de içinde nikotin zehri olan tütünü yese ne olur? Zarar vermiyorsa günah olmaz. Zarar veriyorsa günah olur. Tüm otlar böyledir.

Sual: Çiğ yumurta içmek, sucuk şeklinde çiğ et yemek günah mıdır?
CEVAP
Çiğ yumurta içmek, sucuk, pastırma ve çiğ köfte yemek günah değildir.

Bir önceki yazımız olan Etkisi kesin olan ilaçlar başlıklı makalemizde etkisi ve kesin hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.