Anasayfa » Genel » Soğan sarmısak yemek yasak değildir

Soğan sarmısak yemek yasak değildir

Sual: Kur’an Müslümanlığı diyerek Ehl-i sünnet âlimlerinin bildirdiği hususları inkâr eden, Kur’anda bu şekilde şey yok diyerek Peygamber efendimizin bildirdiklerine uymak gerekmediğini söyleyen bir yazar, (Resulullahın yapmadığı ve yasakladığı her şeye uymak gerekmez. Örnek olarak soğan, sarmısak yemediğine bakılırsa, müslümanların da yememesi gerekmediği benzer biçimde, bir hanımla halvette kalmak, onu kucaklamak, eline yada başka yerine dokunmak Kur’anda yasak edilmediğine bakılırsa, Resulullah yasak etse de uymak gerekmez) diyor. Peygamber efendimiz soğan-sarmısak yemeyi yasaklamış mıdır? Yasakladığına uymak gerekmez mi?
CEVAP
Peygamber efendimiz, soğan, sarmısak yemeyi yasaklamamıştır. Başkalarını rahatsız etmemek şartı ile soğan, sarmısak benzer biçimde fena kokulu bitkileri yemekte sakınca yok. Bu tarz şeyleri yiyerek, camiye gelmek yasaklanmıştır. Bu husustaki üç hadis-i şerif meali:
(Soğan-sarmısak yemek haram değildir. Fakat kokusu gitmeden mescidimize yaklaşmayın!) [İbni Huzeyme]
(Sarmısak, soğan, pırasa ve turp yiyen, mescidimize yaklaşmasın. Bu sebeple insanların rahatsız olduğu şeylerden melekler de rahatsız olur.)
[Taberani]
(Sarmısak yiyin, onunla tedavi olun! Sarmısak yetmiş derde devadır. Eğer yanıma melek gelmeseydi, elbet ben de yerdim.)
[Tirmizi, Hakim]

Bir ülkeye gelenin, ilkin birazcık pişmemiş soğan yemesi sıhhate iyidir. Soğan, mikroplara karşı koyma enerjisini arttırır. Soğandan sonrasında kereviz yenirse fena kokusunu giderir. Peygamber efendimiz de, insanları ve daima gelme ihtimali olan vahy meleğini rahatsız etmemek için pişmemiş soğan, sarmısak yemezdi. Pişmiş olarak yerdi. Peygamber efendimizin son yediği yemeğin içinde de pişmiş soğan var idi. Hadis-i şerifte, (Soğan ve sarmısakı pişmiş olarak yiyin) buyuruldu. Böylece fena kokusu giderilmiş olur. (Mevahib)

Resulullah efendimiz ne emrederse, onu yapmak, neyi yasaklarsa ondan kaçmak gerektiği, dine ilişik her sözünün vahy olduğu, Ona itaatin Tanrı’a itaat, Ona isyan edenin Tanrı’a isyan etmiş olduğu Kur’an-ı kerimde bildirilmektedir. (Haşr 7, Necm 4, Nisa 80)

Peygamber efendimizin emrine uymak gerekmediğini bildiren yazar, aslen Kur’an-ı kerime inanmadığını açıklamış oluyor.

Sual: Sarmısak yiyerek cemiyet içine çıkıyorlar. Oldukca rahatsız olunuyor. Bu şekilde yapmaları uygun mudur?
CEVAP
Soğan, sarmısak yiyerek, sigara içerek, fena koku ile başkalarını rahatsız etmek doğru değildir. Fena kokudan melekler de rahatsız olur. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Ağzınızı paklayın! Kiramen kâtibin melekleri için, ağızdaki yemek artıklarının kokusundan daha fena bir şey yoktur.) [Deylemi]
(Kur’an okuyorsunuz, ağzınızı misvakla paklayın!)
[Ebu Nuaym]
(Gece namaz kılmak için kalkan kimse, ağzını misvakla temizlesin! Bu sebeple bir melek namazda Kur’an okuyanın ağzına yaklaşarak dinler.)
[Deylemi]

Bir önceki yazımız olan Kişiye göre haram helal değişir mi? başlıklı makalemizde haram ve helal hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.