Anasayfa » Genel » Yemeklere alkol katmak

Yemeklere alkol katmak

Sual: Aşağıdaki yazıda doğruluk oranı var mıdır?
(Alkol ve alkollü içkiler, keyif verici, uyuşturucu olarak içildikleri takdirde haramdır. Bunlar kaynatılır, pişirilen yiyeceklere katılır ve içki olmaktan çıkarılırlarsa düzgüsel gıdaya döner, haram listesinden çıkarlar. Hazret-i Ömer, kaynatılmış şarabı içmiş, içmek istemeyen Ubade b. Samit adlı sahabiye şöyleki çıkışmıştır: ‘Ey ahmak! O kaynadı, şaraplığı kalmadı. Sen, sirkeyi içmiyor musun? O da bu sudan…”
O halde, alkolün pişmekte olan yiyeceklere, lezzet verici olarak katılmasının (et ve balığa bir miktar şarap ilave ederek pişirmek şeklinde) dinen hiçbir sakıncası yoktur.) [bkz. Ebu Zehra 299]CEVAP
Zerre kadar doğruluk oranı yoktur. Üstelik Hazret-i Ömer’e de iftiradır. Ebu Zehra mezhepsiz bir yazardır. Şarap, sirke mayası ile mayalanır, alkol sirkeye dönüşür. Kimyasal değişmeye uğramış olduğu için sirke içmek günah değildir. Yemeğe konan şarap sirkeye dönüşmez. Mezhepsiz yazar dinimizi sulandırmaya iş koşturmacasındadır.

Sual: Şaraptaki alkol yiyecek piştiği için yok oluyor ve yiyecek yedikten sonrasında insana fena tesirde bulunmuyor. Bu durumda niçin caiz olmuyor?
CEVAP
Bir damla alkol içilse de haramdır. Ölçü, zarar vermesi yada zarar vermemesi değildir. Besmelesiz kesilen kuzu eti yenmez, leş olur, haram olur. Bir damla kan yada bir damla idrar içmek insana zarar vermez, fakat haramdır. Dinin emrinde bir sebep aranmaz, bir tek o emre uyulur.

Sual: Eti ispirto alevine tutarak pişirmek caiz mi?
CEVAP
Evet.

Sual: Esansı, alkolde eritilen çayı, yıkayıp içmekte sakınca var mı?
CEVAP
Sakınca yoktur.

Sual: Alkol verilen döğüş horozu, yara alınca kesiliyor. Eti yenir mi?
CEVAP
Necaset yemiş tavuk gibidir. Alkol yeni verilmişse yenmez. Üç gün ilkin verilmişse yenir.

Sual: İthal tütünler alkolle yıkanıyormuş. Bu şekilde sigarayı içmek caiz midir?
CEVAP
Kati bilinmedikçe, zanla hareket edilmez, şu demek oluyor ki alkollü denmez. Eğer alkolle yıkandığı kati biliniyorsa, o süre içmek caiz olmaz.

Sual: Alkolsüz bira içmek caiz mi?
CEVAP
Temiz idrar demeye benzer. (Alkol yoksa bira denmez. Alkolsüz arpa suyu denebilir.)

Sual: Taze sirkede alkol oluyor. Bu şekilde taze sirke yiyecek caiz mi?
CEVAP
Evet.

Pastörize üzüm suyu
Sual:
Pastörize edilmiş üzüm suyunda alkol olabilir mi, içilmesi uygun mudur?
CEVAP
Usulüne uygun pastörize edilen üzüm suyunda alkol olmaz, içilebilir. Pastörize işi usulüne uygun yapılmazsa, bozulup şaraplaşabilir. Şaraplaşan üzüm suyu köpürür, tadı ve kokusu değişmiş olur. Üzüm suyuna asla benzemez. Esasen içerken anlaşılır, şaraplaşmış üzüm suyu içilmez.

Meyvelerde alkol
Sual:
Portakal, limon şeklinde meyvelerin kabuğunda ve çürümeye süregelen meyvelerde alkol oluyor. Hal böyle olunca limonu kabuğuyla çaya koymak yada portakal kabuğundan reçel yapmak caiz olur mu?
CEVAP
Evet, caiz olur. Alkol teşekkül etmeyen olgun bir meyve yoktur. Meyvelere, ekmeğe dinimiz izin vermiştir. Dinin yasak etmiş olduğu alkol ise, içilmez.

Yemeğe konan şarap
Sual:
(Yemeğe konan şarap, yiyecek pişerken kimyasal değişikliğe uğramış olduğu için mahzuru olmaz) diyorlar. Bir de, elbisemize şarap dökülse kuruyunca uçup gider diyorlar. Bunlar doğru mudur?
CEVAP
Doğru değildir. Yemeğe konan şarap kimyasal değişikliğe uğramaz. Şarabın su kısmı kuruyunca uçar, fakat necis kısmı kalır. Elbisemize bir bardak idrar dökülse, kuruyunca su kısmı uçup giderse de necis kısmı kalır. Yemeğe konan şarabın yada idrarın da necisliği devam eder.

Alkolün damlası necistir
Sual:
(Bir yemeğin yada içeceğin içine bir kaşık şarap konsa, onu içmek haram olmaz, bu sebeple o yemekten yada o içecekten ne kadar fazlaca yenilip içilse de, insan sarhoş olmaz) deniyor. Mezhebi olmadığını iftiharla söyleyen Ebu Zehra da, (Alkollü içkiler kaynatılır, pişirilen yiyeceklere katılır ve içki olmaktan çıkarılırlarsa düzgüsel gıdaya dönerler, haram listesinden çıkarlar. Alkolün pişmekte olan yiyeceklere, lezzet verici olarak katılmasının, et ve balığa bir miktar şarap ilave ederek pişirmenin dinen hiçbir sakıncası yoktur) diyor. Alkol, idrar şeklinde necis değil mi? Yemeğin yada içeceğin içine bir kaşık idrar konsa o yiyecek necis olmaz mı?
CEVAP
Elbet necis olur. İçinde %10 civarında alkol bulunan şarabın bile damlası necistir. Şarap, sirke mayasıyla mayalanırsa, alkol sirkeye dönüşür. Kimyasal değişmeye uğramış olduğu için sirke günah değildir. Yemeğe konan şarapsa asla sirkeye dönüşmez. Bu şekilde yanlışlarla dinimizi sulandırmaya çalışıyorlar.

İspirtosu [alkolü] azca olan şarap da haramdır. Sarhoş etmese de, damlasını içmek haramdır, helâl diyen kâfir olur. Şarap, idrar şeklinde kaba necasettir. Her türlü kullanmak, ilaç yapmak, hayvana içirmek, lavman yapmak, buruna çekmek sözbirliğiyle haramdır. Şarap köpüklendikten sonrasında, kaynatılıp üçte ikisi gitse de geride kalanı ve imbiklenerek elde edilmiş ispirtonun, rakının şarap şeklinde, galiz necaset olduğu sözbirliğiyle bildirilmiştir. Bunların damlasını da içmenin haram olduğu, Behcet-ül-fetâvâ’da yazılıdır. (S. Ebediyye)

Hamrın [alkolün], şarap şeklinde kaba necaset olduğu sözbirliğiyle bildirildi. (Redd-ül muhtar)

Alkollü içkilerin hepsi kaba necasettir ve haramdır. Bir hadis-i şerifte, (İhtimar [mayalanarak alkol teşekkül] etmiş her içki haramdır) buyuruldu. (Ebu Davud)

Bu hadis-i şerif, fıkıh kitaplarında şöyleki açıklanıyor: Bal, incir, arpa, buğday, mısır, darı, erik, kayısı, elma ve benzerlerinden biri soğuk suda durup ısıtılmasa da, alkol teşekkül ederek bira şeklinde olur. Bira, tadı acı ve keskin olduğu [alkol bulunduğu] için azı da bir çok da, İmam-ı Muhammed’e bakılırsa haramdır, fetva da böyledir. Öteki üç mezhepte de haramdır. (S. Ebediyye)

Hamrın haram olması, zatından dolayıdır, yoksa sarhoş ettiğinden dolayı değildir. Damlası da, zerresi de haramdır. İdrar, kan şeklinde şer’an kaba necasettir, murdardır. Damlası, zerresi de necistir. (Men’i müskirat)

Yoğurt ekşirse
Sual:
Fazlaca ekşimiş yoğurdu yiyecek caiz midir? Yoğurt ekşiyince alkol teşekkül eder mi?
CEVAP
Hayır, yoğurt ekşise de alkol teşekkül etmez. Ekşi yoğurt yemenin mahzuru olmaz, hattâ sıhhat açısından daha iyidir.

Sirkeye şarap dökülse
Sual:
İçine şarap dökülmüş sirke yenir mi?
CEVAP
Dökülen şarap, sirkeye dönüştüğü süre yenir. Düzgüsel şarap bile, sirke hâline ulaşınca yenir.

Sual: Alkol karıştırılarak pişirilen et, temiz olur mu, yenebilir mi?
Yanıt:
Herhangi bir eti, şarap yada ispirto ile kaynatınca, et necis olur, hiçbir suretle temizlenemez. Üç kere temiz su ile kaynatıp, her birinde soğutulunca, temiz olur da denildi.

Bir önceki yazımız olan Az alkole fetva vermek başlıklı makalemizde alkole, fetva ve vermek hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.