Anasayfa » Genel » Komşunun sarkan meyveleri

Komşunun sarkan meyveleri

Sual: Komşunun bahçesindeki ağacın bizim bahçeye sarkan dallarındaki meyvelerden ve yere düşenlerden yiyecek caiz olur mu?
CEVAP
Caiz olmaz. Ağaçtan her insanın geçmiş olduğu sokağa düşmüş ise, ceviz benzer biçimde çürümeyenleri, sahibinin izin verdiği biliniyorsa, yiyecek caiz olur. Kiraz benzer biçimde çürüyecek meyve ise, sahibinin yasak etmiş olduğu bilinmedikçe alıp yenilebilir. Alıp, evine götürmek caiz değildir.

Kiracı
Sual:
Kiracı, evin bahçesindeki meyveleri yiyebilir mi?
CEVAP
Ev sahibinin izni var ise yer. Ağacı dikenden izin almak gerekir.

Sual: Komşumuz, bahçemizin bir kısmını sahiplenip, oraya meyve ağaçları dikti. Ağaçların şimdi meyveleri vardır. Bu yerimizi mahkemeyle aldık. Ağaçların meyvesini yiyebilir miyiz?
CEVAP
Diken kimseden doğrusu komşudan izin almadıkça yiyecek caiz olmaz.

Ağaç dikenindir
Sual:
On yıl ilkin ağaç diktiğim tarla başkasına aitmiş. Tapuyu alınca anladık. Ağaçların meyvesi bizim değil mi? Ağaçları tarla sahibine satmam caiz mi?
CEVAP
Siz diktiğiniz için ağaçlar sizindir. Pazarlayabilirsiniz ve meyvesini yiyebilirsiniz.

Sarkan ağaç dalı
Sual: Bir kimsenin bahçesine, komşusunun meyve ağaçlarının dalları uzar ve sarkarsa, bu tarz şeyleri kesebilir yada kestirtebilir mi?
Yanıt:
Bu mevzuda Mecelle’nin 1196. maddesinde deniyor ki:
“Bir kimsenin bahçesindeki ağacın dalları komşusunun hanesi yada bahçesi üstüne uzanmış olsa, o dalları bağlayarak geri çektirmeye yada kestirmeye komşusunun hakkı vardır. Fakat, ağacın gölgesi komşusunun bahçesindeki sebzelere zarar veriyor diyerek kestiremez.” Âtıf Bey m. 1912 baskılı şerhinde, bu maddeyi şerh ederken, açıklarken diyor ki;
“Komşusu, ağacın sahibine yada hâkime müracaat ederek geri çektirir yada kestirir. Komşusu, bunlara müracaat etmeyerek, bahçesine uzanmış olanları kendi de kesebilir. Bahçesine uzanmamış mahalden kesip zarara sebep olursa, ziyanı ağaç sahibine tazmin eder, öder. Bağlayarak çektirmesi mümkün olan dalları, müracaat etmeden keserse, gene ziyanı tazmin eder, öder. Ağaç sahibine müracaat edip de, dallarını, çekmediği takdirde, bahçe sahibi kesebileceği benzer biçimde, kestirme harcamasını da, ağaç sahibinden isteyebilir.”

Bir önceki yazımız olan Gazoz ve kola içmek başlıklı makalemizde gazoz hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Şık ve güzel giyinmek

Sual: Zenginin eski elbise giymesi uygun mudur?CEVAP Resulullah efendimiz, eski elbiseli birine, (Malın yok mu?) …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.