Categories: Namaz ve Abdest

Namazın Farzları

Dinimize göre namazın farzları konusunda 12 husus bulunmaktadır. Bu hususlardan bazıları namaz sonrasını kapsarken, bazıları ise namaz öncesine hazırlık niteliği taşımaktadır. Bunlar namazın şartları olarak bilinirken, bir kısmının namaz sırasında yapılıyor olması, namazın rükunları adıyla anılmasına neden olmaktadır.

Namazın Şartları Nelerdir?

  1. Hadesten Taharet: Gözle görülemeyecek bölgelerde olan pisliklerin temizlenmesi olayına Hadesten Taharet adı verilmektedir. Abdest almak, gusletmek ve bu gibi durumların mümkün olmadığı zamanlarda ise teyemmüm etmek gerekli olan bir durumdur.
  2. Necasetten Taharet: Dış görünüşe hitap eden ve dışarıdan görülebilir olan pisliklerin temizlenmesi konusuna “Necasetten Taharet” adı verilmektedir. Bu kapsama kişinin kıyafetleri ve namaz kılacağı yer de girmektedir.
  3. Setrü’l Avret: Kadınlarda el, yüz ve ayak dışındaki her türlü yerin örtülmesi durumuna, erkeklerde ise diz kapağı ve göbek arası bölgesindeki her türlü yerin örtülmesi olayına Setrü’l Avret adı verilmektedir.
  4. İstikbali Kıble: Kişinin namaz kılarken Kabe’ye dönmesi olayına İstikbali Kıble adı verilmektedir. Eğer kişi Kabe açısından 45 derece saparsa, bu kişinin namazı bozulmakta veya kabul olmamaktadır.
  5. Vakit: Namazların vakit geçirilmeden ve zamanında kılınması olayına “Vakit” adı verilmektedir. Bir namazın vakti gelmeden önce o namazı kılmak söz konusu değildir.
  6. Niyet: Yaklaşmakta olan namazın, zihnen hatırlanması olayıdır ve imamla namaz kılacak kişinin imama uyduğuna yönelik niyet etmesidir.

Namazın Rükünları Nelerdir?

Namazın farzları içindekiler kısmı olarak da nitelendirebileceğimiz Rükunlar, namazın içerisinde uyulması gereken kurallar dizini olarak tanımlanabilir.

  1. İftitah Tekbiri: Namaza başlama tekbirine verilen addır.
  2. Kıyam: Kişinin namaz kılarken ayakta durması olayına verilen addır. Eğer kişi ayakta duramıyorsa, gücünün yettiği kadar kıyam yapabilir.
  3. Kıraat: Kıyam sırasında Kur’an okuma olayına Kıraat adı verilmektedir. Kıraat, en az üç kısa ayet kadar uzunlukta olmalıdır.
  4. Rüku: Ayakta durma olayından sonra ellerin dizlere erişerek kişinin eğilmesi olayına verilen addır.
  5. Sücud: Kişinin ayak, diz, eller, alın ve burun gibi tüm organlarının yere değmesi olayına Sücud yani secde adı verilmektedir.
  6. Kade-i Ahire: Namazın sonunda Ettahiyatü okunacak kadar oturulması durumuna, Kade-i Ahire adı verilmektedir.

Bir önceki yazımız olan Namazın Dindeki Yeri başlıklı makalemizde namaz, namaz neden önemli ve namaz önemlimi hakkında bilgiler verilmektedir.

cennetin-bahcesi

Share
Published by
cennetin-bahcesi

Recent Posts

Creative Ways To Use Lighting In A Hallway Without Windows

Appendix J regulates the repair, renovation, alteration, and reconstruction of legally existing buildings and is…

2 sene ago

How to open the Windows 11 Snipping Tool with a keyboard shortcut to capture, edit, and save screenshots

Once you have taken a screenshot and used the native marking tools, if you want…

2 sene ago

Why won’t my Fitbit device sync?

Once the update is complete, your phone will restart. After the phone restarts, try to…

2 sene ago

How to Screenshot on Windows Take a Screen Shot on PC

Select one of the available restore points to do system restore in Safe Mode. It…

2 sene ago

Free Document Signing DocuSign Electronic Signature App

Stella has been working in MiniTool Software as an English Editor for more than 4…

2 sene ago

Best dating sites

Many local newspapers had online personals in the mid 1990s but were bought out by…

2 sene ago