Anasayfa » Namaz ve Abdest » Namazın Farzları

Namazın Farzları

Dinimize göre namazın farzları konusunda 12 husus bulunmaktadır. Bu hususlardan bazıları namaz sonrasını kapsarken, bazıları ise namaz öncesine hazırlık niteliği taşımaktadır. Bunlar namazın şartları olarak bilinirken, bir kısmının namaz sırasında yapılıyor olması, namazın rükunları adıyla anılmasına neden olmaktadır.

Namazın Şartları Nelerdir?

  1. Hadesten Taharet: Gözle görülemeyecek bölgelerde olan pisliklerin temizlenmesi olayına Hadesten Taharet adı verilmektedir. Abdest almak, gusletmek ve bu gibi durumların mümkün olmadığı zamanlarda ise teyemmüm etmek gerekli olan bir durumdur.
  2. Necasetten Taharet: Dış görünüşe hitap eden ve dışarıdan görülebilir olan pisliklerin temizlenmesi konusuna “Necasetten Taharet” adı verilmektedir. Bu kapsama kişinin kıyafetleri ve namaz kılacağı yer de girmektedir.
  3. Setrü’l Avret: Kadınlarda el, yüz ve ayak dışındaki her türlü yerin örtülmesi durumuna, erkeklerde ise diz kapağı ve göbek arası bölgesindeki her türlü yerin örtülmesi olayına Setrü’l Avret adı verilmektedir.
  4. İstikbali Kıble: Kişinin namaz kılarken Kabe’ye dönmesi olayına İstikbali Kıble adı verilmektedir. Eğer kişi Kabe açısından 45 derece saparsa, bu kişinin namazı bozulmakta veya kabul olmamaktadır.
  5. Vakit: Namazların vakit geçirilmeden ve zamanında kılınması olayına “Vakit” adı verilmektedir. Bir namazın vakti gelmeden önce o namazı kılmak söz konusu değildir.
  6. Niyet: Yaklaşmakta olan namazın, zihnen hatırlanması olayıdır ve imamla namaz kılacak kişinin imama uyduğuna yönelik niyet etmesidir.

Namazın Rükünları Nelerdir?

Namazın farzları içindekiler kısmı olarak da nitelendirebileceğimiz Rükunlar, namazın içerisinde uyulması gereken kurallar dizini olarak tanımlanabilir.

  1. İftitah Tekbiri: Namaza başlama tekbirine verilen addır.
  2. Kıyam: Kişinin namaz kılarken ayakta durması olayına verilen addır. Eğer kişi ayakta duramıyorsa, gücünün yettiği kadar kıyam yapabilir.
  3. Kıraat: Kıyam sırasında Kur’an okuma olayına Kıraat adı verilmektedir. Kıraat, en az üç kısa ayet kadar uzunlukta olmalıdır.
  4. Rüku: Ayakta durma olayından sonra ellerin dizlere erişerek kişinin eğilmesi olayına verilen addır.
  5. Sücud: Kişinin ayak, diz, eller, alın ve burun gibi tüm organlarının yere değmesi olayına Sücud yani secde adı verilmektedir.
  6. Kade-i Ahire: Namazın sonunda Ettahiyatü okunacak kadar oturulması durumuna, Kade-i Ahire adı verilmektedir.

Bir önceki yazımız olan Namazın Dindeki Yeri başlıklı makalemizde namaz, namaz neden önemli ve namaz önemlimi hakkında bilgiler verilmektedir.

Kontrol Et

Namazlarda Niyet

Namaz kılmadan önce niyet etmek, namazın şartları arasında yer almaktadır. Namaz kılmadan önce kişinin kendi …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.