Categories: Dini BilgilerGenel

Kendini Bilmek

Kendini Bilmek

Ne kadar da basit iki kelimeden oluşan bu anahtar, kendini bilmek evrenin hayatın ölümün; varlığın ve yokluğun soru ve sorunlarının son çözüm noktasına ulaşmak demektir aslında. Kendini bilmek, Rabbini bilmektir.

Ne güzel söyler Yunus” bir ben var benden içerü!” Kimdir o içerideki varlık? Kendin dediğimizde o içerideki varlığı kastediyoruz. O varlık sonsuz olan varlıktır. Ruh ve öz olarak adlandırılır. Özüne eren bir insan, evrendeki her özün aynı parçaya bağlı olduğunu bir anda kavrar. Ben veya sen kavramları biter tek yada “Birr” kavramı başlar. Bu öz, bedenin kendisi değildir. Bu öz zihnin beynin kendisi değildir. Fiziksel boyutta görünür ama asıl yeri burası değildir. Başka bir kaynaktan beslenir. Seyr-i süluk eden büyük zatlar, çeşitli letaif noktalarını açarak manevi evrenlerde seyahatler yaparlar. ( nefs-i natıka, sır, kalp,hafi,ahfa) noktalarını açmak belli bir tasavvuf eğitimi, temiz bir kalp, temiz bir geçmiş gerektirir. Tasavvuf, insana kendi özünü gösterir.

“Kendini bilen rabbini bilir” hadis-i şerifini açacak olursak; bu kadar sade anlatılan bu sözden tam anlamıyla pay çıkaran insan sayısı milyarda biri bulmaz ne acıdır ki… Ama başka nasıl ifade edilebilir ki? Sözcüklerin gücü, bu yüce manayı taşıyacak kapasiteye sahip değildir. Sessizlik gerekir. Kendini bilme şerefi ile şereflenen insan; sözcüklerle ulaştığı makamı izah edemez ama işaret edebilir. Fakat bu da başarılı olmaz. Zira binler ermiş yüzlerce kitap yazdılar. Kim bu kitaplarla erebildi? Sadece erenler anlayabildi bu kitapları ama eremeyenler karmakarışık terimler içince boğuldular. Bir imam Rabbani hazretleri “Mektubatlar” eserinde evliyalara manevi mertebelerdeki seyahatleri ve karşılaştığı müşkülatları haber veriyor. Modern insan fizik insanı bunları okuyunca iyice şapşallaşır. Bir Muhyiddin ibn-i Arabilüb-bül Lüb” “özün özü” adlı eserinde manevi evrenlerde olup bitenlerden haber verir, ama kim anlar? Verecek kalp var ama alacak kalp yok…

Bir önceki yazımız olan YEMİN BOZMANIN KERARETİ NEDİR? AFFI NEDİR? başlıklı makalemizde YEMİN BOZMANIN KERARETİ NEDİR? AFFI NEDİR? hakkında bilgiler verilmektedir.

cennetin-bahcesi

Share
Published by
cennetin-bahcesi

Recent Posts

Creative Ways To Use Lighting In A Hallway Without Windows

Appendix J regulates the repair, renovation, alteration, and reconstruction of legally existing buildings and is…

2 sene ago

How to open the Windows 11 Snipping Tool with a keyboard shortcut to capture, edit, and save screenshots

Once you have taken a screenshot and used the native marking tools, if you want…

2 sene ago

Why won’t my Fitbit device sync?

Once the update is complete, your phone will restart. After the phone restarts, try to…

2 sene ago

How to Screenshot on Windows Take a Screen Shot on PC

Select one of the available restore points to do system restore in Safe Mode. It…

2 sene ago

Free Document Signing DocuSign Electronic Signature App

Stella has been working in MiniTool Software as an English Editor for more than 4…

2 sene ago

Best dating sites

Many local newspapers had online personals in the mid 1990s but were bought out by…

2 sene ago