YEMİN BOZMANIN KERARETİ NEDİR? AFFI NEDİR?
Yemin dini derecede oldukça önemli bir konu olmakla birlikte kesinlikle yerine getirilmesi gerekilen bir husustur. Yapamayacağınız veya yapma ihtimalinizin düşük olduğu konularda yemin etmek caiz değildir. Bir konu hakkında yemin ettikten sonra yaşanılan olumsuz gelişmeler sonucu yerine getirilemeyen yeminlerde bir kefaret ödemek şarttır.
Yemin kefareti öncelikle ailenizle bir günde yediğiniz yiyecek kadarını 10 tane aç ve ihtiyaç sahibi insanı doyurmaktır veya bir köleyi azad etmektir. Ayrıca bir fakiri on gün boyunca doyurmakta yemin kefaretini ödemek için uygundur. Bir fidye – âyet-i kerimede de belirtildiği gibi – bir fakiri tam bir gün doyurmaktır. Bir günde ise iki öğün vardır.Fakat bir fakire on günün yemeği veya bu yemlerden oluşan masrafların tek seferde ödenmesi yemin kefareti için uygun değildir. Fidyenin ödenme şekli yemin kefaretinden farklı olmaktadır. Fidyeler, yalnız bir fakire verilebileceği gibi, birden fazla fakirlere de verilebilir. Ramazan içinde verilebileceği gibi, evvelinde veya sonunda da verilebilirYeminin bozulması ve bu koşulların sağlanamaması durumunda yemin eden kişinin üç gün oruç tutması ve Allahtan bağışlanmayı dilemesi gerekmektedir. Bu konuda oldukça dikkatli ve tedbirli davranılmasını ön gören dinimiz verilen yeminin bozulması durumunda bu şartları yerine getirilmesini istemiştir.
Yani yemin etmek için büyük bir sorumluluğu göze almak gerekir. Ancak yeminin bozulması durumuna affı için yerine getirilen kefaretler geçerli sayılacaktır.
Bir önceki yazımız olan ALKOL HARAM MIDIR? SARHOŞ OLMAYACAK KADAR İÇKİ İÇMEK GÜNAH TEŞKİL EDER Mİ? başlıklı makalemizde ALKOL HARAM MIDIR? SARHOŞ OLMAYACAK KADAR İÇKİ İÇMEK GÜNAH TEŞKİL EDER Mİ? hakkında bilgiler verilmektedir.