Categories: Dini BilgilerGenel

İslamiyetin Doğuşu ve Yayılışı

İslamiyetin Doğuşu ve Yayılışı

İslamiyetten önceki toplumların büyük çoğunluğu, farklı sapkınlıklar içerisinde yaşamakta ve inanç olarak ise ateşe, kendi elleri ile yaptıkları tahta ya da beton putlara tapmaktaydılar.

İslamiyetten önce Araplar:

Kendi yaptıkları putlara taparlar, şarap içerler ve kız çocuklarına hiçbir şekilde önem vermezlerdi. Sapkınlığın ileri düzeyde olduğu Arapların, yeni doğan kız çocuklarını diri diri toprağa gömerek canlarına kıydıkları bilinmektedir. İslamiyetin doğuşu öncesinde kabileler halinde yaşayan Araplar, öldürmedikleri kız çocuklarına ise hiçbir şekilde miras vermezlerdi.

İslamiyetten Önce Türkler:

İslamiyetten önce Türkler, Gök Tanrı adını verdikleri ve ondan başka yaratıcının olmadığına inandıkları Gök Tanrı dinine inanmaktalardı. Yani göklerde tüm kainatı yaratan bir Tanrı olduğuna, onun ortağının bulunmayıp tüm kainatı tek başına yarattığına inanırlardı. Bu nedenle Türklerin İslamiyete geçişi daha hızlı olmuş ve zamanla İslamiyetin yayılmasında çok büyük rol oynamışlardır.

İslamiyetin Doğuşu

Abdullah ve Amine Hatun’un çocukları olan ve tüm insanlığa gönderilen son peygamber HZ. Muhammed’in (Sav) gelmesi ile birlikte, İslami kavramlarda Allah tarafından yer yüzünde zühur etmeye başladı. 25 yaşında HZ. Hatice ile evlenen HZ. Muhammed (Sav), İslamiyet daha tam olarak doğmadan önce bile, insanları dürüstlüğü ve tüm karakteri ile etkilemeyi başardı.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed(sav), kendisine Arap Yarımadasında bulunan Hira dağındaki bir mağarada, Allah tarafından gönderilen ilk vahyin Cebrail adlı meleğin bildirmesi ile başladı. Başlangıçta Allah’ın Yüce dinini gizli bir şekilde çevresine anlatan Hz. Muhammed (sav), daha sonrasında ise geniş çevresine Hak dinin İslam olduğunu, kendisininde Allah (cc) tarafından görevlendirilmiş bir elçi olduğunu anlattı. Bu süre zarfından sonra İslamiyet, Arap Yarımadasında hızlı bir şekilde yayılmaya başladı. Kendisine ilk inananın eşi Hz. Hatice olması, İslamda aile kavramının kuvvetli olacağını yönündeki ilk sinyal olmuştur. Zira İslamiyet gelmeden önce kimse kızlarına ve kadınlarına değer vermiyordu.

İslamiyet Hz. Muhammed (sav) peygamberliğinde ve sonrasında Hz. Ömer, Hz. Ali, Hz. Ebubekir ve Hz. Osman gibi sahabelerin halifeliğinde yeryüzüne yayılmış ve insanlığa huzur ve barışı sağlamış en etkin din olarak göze çarpmaktadır.

İslamiyetin doğuşu ve yayılmasıyla birlikte artık kadınlara daha fazla değer verilmiş, zekat gibi farz olan kavramlar ile de maddi imkanları elverişsiz olan insanların refah düzeyi artmış ve böylelikle insanlarda yardım duygusu daha fazla pekişmiştir. İnsanlar arasında saygı ve sevgi kavramları artmış, zulum ve haksızlıklar İslamiyete inananların artması ile birlikte, minimum seviyeye inmiştir.

Bir önceki yazımız olan İslamda Kul Hakkı başlıklı makalemizde bireylere yada topluma zarar vermek, birisini günaha sokmak ve İslamda Kul Hakkı hakkında bilgiler verilmektedir.

cennetin-bahcesi

Share
Published by
cennetin-bahcesi

Recent Posts

Creative Ways To Use Lighting In A Hallway Without Windows

Appendix J regulates the repair, renovation, alteration, and reconstruction of legally existing buildings and is…

2 sene ago

How to open the Windows 11 Snipping Tool with a keyboard shortcut to capture, edit, and save screenshots

Once you have taken a screenshot and used the native marking tools, if you want…

2 sene ago

Why won’t my Fitbit device sync?

Once the update is complete, your phone will restart. After the phone restarts, try to…

2 sene ago

How to Screenshot on Windows Take a Screen Shot on PC

Select one of the available restore points to do system restore in Safe Mode. It…

2 sene ago

Free Document Signing DocuSign Electronic Signature App

Stella has been working in MiniTool Software as an English Editor for more than 4…

2 sene ago

Best dating sites

Many local newspapers had online personals in the mid 1990s but were bought out by…

2 sene ago