Categories: Dini BilgilerGenel

Tevekkül’ün dinimizde anlamı nedir?

“Allah Tevekkül Edenleri Sever ve Allah, İman Edenlerin Velisidir”

Tüm kainatın yaratıcısı Yüce Allah(c.c), kullarını yarattıktan sonra kendilerinin kaderlerini de belirler ve bu kadere dayalı olarak birkaç dönüm noktaları içerisinde kullarının kararlarını yine cüz-i iradelerine bırakmaktadır. Bu durum var olan kader’in ve insanın kendi kaderini belirlemesi üzerine seyrini göstermektedir. Bahsi geçen bu dönüm noktalarının kullar tarafından verilen kararlar neticesinde yapılan ibadet, iman ve dini derecelerin Yüce Yaradan’ın nazarında bir belirti olarak var olacağı üzerinedir. Bu gösterge kulların kurtuluşu veya azabını temsil etmekte olan kararları kapsamaktadır. Bunun üzerine öncelikli olarak Allah(c.c) tarafından tayin edilen kaza ve kadere yürekten inanarak sadakatlerini göstermek gerekmektedir.

Allah’ın insanların kaderine kıldığı kaza, bela, şer, mutluluk, bereket ve diğer tüm oluşumlara yürekten inanmak, Allah’a olan bağlılığınızı ve bunu yaşamak gerek iyi gerek ise kötü bir oluşum olsa dahi kaderinize inanmak kulları Allah mertebesinde iyi bir mümin kılmaktadır. Buna hitaben hayatımızda yer alan iyi veya kötü tüm olan olayların Allah’tan geldiğini ve bizlere verilen bir hediyeymiş gibi bilerek, buna takriben en hayırlısının da bu karara bağlı olduğuna inanarak yaşamaktır. Bu davranış müminin en kuvvetli iman göstergesi olmaktadır.

TEVEKKÜL ETMEK, ALLAH’A İNANMAK VE ONA SIĞINMAKTIR

Tevekkül’ün tam mana anlamı, Allah’a güvenmek ve ona sığınmaktır. Her işte, her olayda Allah’a inanmak, güvenmek ve ona havale etmek anlamına gelen Tevekkül, kullara gelecek olan en büyük, en iyi ve tek yardımın O’ndan geleceğine inanmaktır. Peygamber Efendimiz(S.A.V)’in dediği üzere; “Allah kullarına bir annenin çocuğuna göstermiş olduğu şefkatten kat ve kat daha şefkatlidir” deyişiniz kalbimizde hissederek ve iman ederek belirtmeliyiz. Tüm kalbimizle inandığımız tevekkül deyişiyle tüm varlığımızı kendisine biad ederek teslim etmeliyiz. Hayatımız çerçevesinde karşılaşacağımız veya bir işe kalkışacağımız vakit Allah’a sığınarak tevekkül etmesini bilmeliyiz, kısaca belirtmek gerekirse; “Allah’a sığınarak, kendisinden yardım istemeliyiz.” Tüm bu anlatılanların birçok kısmı ve tevekkül üzerine birçok deyiş, Allah tarafından Kur’an’da belirtilerek açıkça ifade edilmiş ve müminlere aktarılmıştır.

Bir önceki yazımız olan Salâvat ne demektir? başlıklı makalemizde salavat, salavat ayeti ve salavat çeşitleri hakkında bilgiler verilmektedir.

Cennetin Bahcesi

Share
Published by
Cennetin Bahcesi

Recent Posts

Creative Ways To Use Lighting In A Hallway Without Windows

Appendix J regulates the repair, renovation, alteration, and reconstruction of legally existing buildings and is…

2 sene ago

How to open the Windows 11 Snipping Tool with a keyboard shortcut to capture, edit, and save screenshots

Once you have taken a screenshot and used the native marking tools, if you want…

2 sene ago

Why won’t my Fitbit device sync?

Once the update is complete, your phone will restart. After the phone restarts, try to…

2 sene ago

How to Screenshot on Windows Take a Screen Shot on PC

Select one of the available restore points to do system restore in Safe Mode. It…

2 sene ago

Free Document Signing DocuSign Electronic Signature App

Stella has been working in MiniTool Software as an English Editor for more than 4…

2 sene ago

Best dating sites

Many local newspapers had online personals in the mid 1990s but were bought out by…

2 sene ago